Schapendag op zondag 23 oktober in het Zwanenwater.
Schapendag op zondag 23 oktober in het Zwanenwater. ((Foto: aangeleverd).)

De grasmaaiers van het Zwanenwater

CALLANTSOOG - Een kudde van 250 Kempische heideschapen is aan het grasmaaien in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. Op woensdag 23 oktober van 11.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje komen nemen en de schaapskudde bewonderen.

De 1000 pootjes van de schapen trippelen normaal gesproken in gedeeltes van het natuurgebied waar bezoekers ze niet snel tegenkomen. Maar op 23 oktober zorgt de herder samen met zijn 2 honden ervoor dat de schapen en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Herder Jakob van Landschapsbeheer Rinnegom en de boswachters van Natuurmonumenten zijn er om vragen te beantwoorden. Geniet ook vooral van de prachtige natuur van het Zwanenwater.

Waarom schapen in het Zwanenwater?

Het laten grazen van schapen is erg gunstig voor de natuur van het Zwanenwater. Door de inzet van deze kudde ontstaat een soorten- en structuurrijke vegetatie, verschraalt het gebied, verspreiden zaden zich en ontstaan er natuurlijke overgangen. De schapen worden in het Zwanenwater ingezet op de stukken waar de boswachters niet kunnen maaien of delen die de vaste groep koeien overslaat. Vooral de heide groeit dicht met allerlei grassen en dat kunnen de schapen er goed tussen uit eten. Het inzetten van de schaapskudde wordt vanuit de provincie Noord-Holland gefinancierd als maatregel vanuit het Natura 2000 beheerplan om de stikstofdepositie tegen te gaan. De schaapskudde graast dit jaar zo'n 3 maanden in het Zwanenwater.

Over het Zwanenwater

De schapenmiddag wordt georganiseerd in natuurgebied het Zwanenwater van Natuurmonumenten bij Callantsoog (aan de Zuidschinkeldijk). Het gebied is maar liefst 600 hectare groot. Het landschap is zeer divers en er komen veel verschillende (beschermde) planten- en diersoorten voor.
De twee grootste duinmeren van West-Europa liggen er verscholen. Er lopen 2 wandelroutes door het gebied. Bezoekers komen de schaapskudde vanzelf tegen langs deze routes. Om het Zwanenwater in te kunnen heb je een toegangsbewijs nodig. Deze kost €2,- en is te verkrijgen bij de automaten bij de ingang. Toegang is gratis voor kinderen tot 12 jaar, leden van Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland. Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/zwanenwater

Over Landschapsbeheer Rinnegom

Landschapsbeheer Rinnegom zet schaapskuddes in voor natuurbeheer. De schaapskuddes werken op verschillende locaties in Noord-Holland; voor natuurorganisaties, waterschappen, gemeenten, bedrijven en particulieren. Doelstelling is verhogen van de biodiversiteit en het maken van verbinding tussen verschillende gebieden.

Meer informatie: www.rinnegom.nl.

Meer berichten