Floris Baas in 1958 tijdens HRC Fancy Fair.
Floris Baas in 1958 tijdens HRC Fancy Fair. ((Foto: aangeleverd))

LOS Nostalgia

Timmerfabriek W.D. Bakker aan de Industrieweg behoorde tot de grotere timmerbedrijven in Noord Holland. Het vloeroppervlak bedroeg ruim 4000 m² en men had zo'n 50 man personeel. Dit van origine Texelse bedrijf werd in 1919 gesticht door J.W. Bakker, wiens zoon W.D. (Dirk) Bakker in 1979 nog deel uitmaakte van de directie. Op Texel werkte dit bedrijf in het begin als aannemerij. Later specialiseerde men zich op timmerwerkzaamheden. In 1967 vond de oversteek naar

Den Helder plaats. Bij die Helderse start was er 12 man personeel en ondanks automatiseringen groeide het aantal medewerkers uiteindelijk naar zo'n 50 man. Timmerfabriek Bakker fabriceerde kozijnen, ramen en deuren en men had een afdeling pakketservice speciaal voor aannemers. Ook werd binnen de onderneming gekeken of het afval ingezet kon worden voor een eigen warmtevoorziening in de loodsen. Men had berekend dat men voldoende warmte kon verkrijgen, zelfs zoveel dat men ook de buurman van het gasbedrijf verwarming kon leveren. In het eerste uur van Nostalgia een gesprek met de in Schagen wonende kleinzoon Dirk Bakker.

Floris Baas (1899-1979), bij oud leden van HRC beter bekend als 'Ome Floor', was sinds de oprichting van de voetbalvereniging, in 1920 met de club verbonden. Hij speelde in het eerste elftal van de 'Roodjakken' en deed later dienst als terreinknecht. Menigeen kende hem ook als de oppasser bij de fietsenstalling van HRC.

Het echtpaar Baas-Somers schonk in mei 1937 het leven aan een drieling waar de lokale media uitvoerig verslag van deed. Afgelopen maandag werd de thans 82 jarige Cor Baas (één van de drieling) opgezocht. Samen met zijn echtgenote werden herinneringen opgehaald over hun legendarische (schoon) vader Floris Baas.

Uitzending: 27 oktober van 12.05 tot 15.00 uur.


 

Meer berichten