Steltlopers op het Helderse schor

Algemeen
Wulp.
Wulp. (Foto: Joke Huijser-Spekken.

DEN HELDER - Een bezoek aan Balgzand bij Den Helder is in elk jaargetijde een bijzondere ervaring. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans afgesloten voor publiek, maar zondag 17 november van 09.30 uur tot 11.30 uur kunnen belangstellenden mee met een excursie van Landschap Noord-Holland.

In het winterhalfjaar zitten grote groepen vogels op Balgzand. Bij laag water vinden ze hier hun voedsel. De lange poten van deze 'steltlopers' komen goed van pas in de natte omgeving. Tijdens deze excursie kunnen de deelnemers groepen wulpen en scholeksters verwachten, maar ook kleine steltlopers zoals kanoet en bonte strandloper. Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten eenden te vinden en misschien een roofvogel op zoek naar een prooi. Een gids begeleidt de excursie en heeft ook een telescoop bij zich. Wie zelf een kijker heeft, wordt verzocht deze mee te nemen.

Meeste vogels

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn 25 fietsen beschikbaar. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg naar het schor zijn er natuurlijk ook vogels te zien.
Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

Zin om mee te gaan? Meld je dan nu aan. Vertrekpunt is bij Natuurinformatiepunt 't Kuitje, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder. Kosten: Vol tarief € 7,00 - donateurs € 4,00. Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Reserveren: www.gaatumee.nl