Bedrijf in Beeld

Van Dijk Optiek: Wat is UV straling en wat doet het met je ogen?

  Bedrijf in Beeld

DEN HELDER- De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van staar veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Maar wat is UV eigenlijk en waarom kan het staar veroorzaken?

Wat is UV-straling en waarom zien mensen het niet? Ultraviolet is een elektromagnetische straling van de zon dat net buiten het waarneembare van mensen ligt. In het menselijk oog zitten filters die kortgolvige straling zoals violet licht tegenhouden. Daarnaast liggen de receptoren in je oog voor violet buiten de gele vlek waardoor violet licht niet kan worden waargenomen in het blikveld waar je maximale beeldscherpte hebt.

Waarom veroorzaakt UV-straling schade? UV licht is energierijker dan zichtbaar licht doordat het een kortere golflengte heeft. De lichtgevoelige cellen in het netvlies van je oog zijn gevoelig voor UV-straling maar je ooglens laat het niet door. Hierdoor wordt het netvlies beschermd tegen het schadelijke UV licht. Echter, de ooglens zelf ontwikkelt staar na langdurige bestraling met UV-straling. Schade aan je ogen door UV-straling merk je dus niet meteen.

Hoe bescherm je je tegen UV-straling? De UV-straling is het hoogst in de zomer, tussen 12.00 en 15.00 uur. De UV-straling is dan ongeveer 10 keer zo sterk als in de winter. De temperatuur maakt niet uit voor de hoeveelheid straling. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen voor UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Een goede zonnebril is voor hen dus extra belangrijk. Een goede zonnebril heeft categorie 3, biedt 100 procent UV bescherming en heeft een goede pasvorm. Bij Van Dijk Optiek treft men een zeer uitgebreide collectie zonnebrillen aan. Daarnaast bied Van Dijk Optiek de klant 50 procent korting op een paar zonneglazen enkelvoudig of multifocaal, een complete zonnebril op sterkte is al verkrijgbaar voor € 89,- ( deze aanbiedingen gelden het gehele jaar).

Meer berichten