Verbreding publieke functie van Nieuwe Kerk in Den Helder

Cultuur
Zicht op Wierum aan de Waddenzeedijk.
Zicht op Wierum aan de Waddenzeedijk. ((Foto: LC/ Arodi Buitenwerf))

DEN HELDER - Vier nieuwe projecten op het gebied van aquacultuur en cultuurhistorisch erfgoed in het Waddengebied krijgen ruim 2,5 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds.

Zo is er 390.000 euro beschikbaar voor het behoud van karakteristieke boerderijen in het Waddengebied. De Boerderijenstichtingen Noord-Holland, Fryslân en Groningen willen minimaal negen en maximaal twaalf markante voorbeeldboerderijen een nieuwe functie geven, zoals bijvoorbeeld een B&B of zorgboerderij. De eigenaren worden door de stichtingen ondersteund bij die functieverandering.

Ook krijgt elke boerderij een ontvangstruimte en digitale middelen om op locatie voorlichting te geven over het project. Voor fietsers en wandelaars komt er een verhaalzuil aan de weg. Ook worden promotiefilmpjes en een reizende expositie gemaakt. De totale kosten van het project zijn 747.994 euro.

Daarnaast investeert het Waddenfonds in twee projecten op Texel: een ‘zeeboerderij op land’ om onder meer tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen, kokkels, krabben en garnalen te kweken en een uitbreiding en verbetering van de huidige testlocatie voor kokkelteelt. In de zeeboerderij investeert het Waddenfonds ongeveer 989.000 euro, voor de kokkelteelt stelt het fonds 1 miljoen euro beschikbaar.

Nieuwe kerk

Het laatste project dat gesteund wordt is de verbreding van de publieke functie van rijksmonument de Nieuwe Kerk in Den Helder, dat project krijgt 197.000 euro.