Nostalgia

  Nieuws
Charles Francois had het detectivebureau ‘Confidance’. (Foto: aangeleverd)
Charles Francois had het detectivebureau ‘Confidance’. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Ch. Francois van detectivebureau ‘Confidance’ stond begin jaren zeventig ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Hij had de nodige kennis opgedoken bij zijn collega-vriend K. Rijers van recherchebureau ‘De Zwaluw, die dit beroep al geruime tijd uitoefende. De taken waarmee Francois zich wilde belasten waren opsporen, nagaan bewaking geldtransporten, huwelijksmoeilijkheden en bedrijfsspionage. Hierbij was discretie verzekerd.
Hoewel de Helderse Courant er een hoofdartikel aan wijdde is er weinig over de resultaten bekend en is het detectivebureau na verloop van enige tijd geruisloos verdwenen. Ander onderwerp in Nostalgia is het vroegere café ‘De Koperen Bel’ in de Spoorstraat, halverwege de jaren zeventig niet in het minste bij buitenlandse schepelingen populair. Gerrit van der Wal was in zijn werkzame leven commandant schilder op de Rijkswerf. In zijn vrije tijd beoefende hij de schilderskunst en maakte zichzelf de fijne kneepjes hiervan eigen. Op het doek zette hij realistische landschappen en zeegezichten, ontwierp en schilderde voor schouwburg de Kampanje enkele grote doeken die als achtergrond dienden. Verder komt de vroegere kinderspeelplaats 'Holderdebolder' in de Hector Treubstraat ter sprake.

Meer berichten