Broedende vogels op Balgzand

  Nieuws
Het Balgzand vormt een ideale broedplaats voor diverse vogels. (Foto: Jan Zijp)
Het Balgzand vormt een ideale broedplaats voor diverse vogels. (Foto: Jan Zijp) (rodi.nl)

DEN HELDER - Gidsen van Landschap Noord-Holland nemen belangstellenden zondag 20 mei mee op een excursie van 11.00 tot 13.00 uur aan het bijzondere Balgzand. Het broedseizoen is volop in gang en dat is een spannende tijd. De tocht gaat van start vanaf Informatiepunt ’t Kuitje aan Oostoeverweg 80 in Den Helder. Kosten bedragen € 7,-, kinderen tot 12 jaar € 3,-, Beschermers € 4,- en € 2,- voor hun kinderen tot 12 jaar.
Normaal gesproken heerst er rust op het Balgzand, maar tijdens de excursie mag men mee om zelf al deze vogels te zien en te beleven. Broedvogels zoals de tureluur, kluut, visdief, scholekster en maar liefst vier soorten meeuwen broeden op de schorren langs de dijk. Vlakbij hun rijk gedekte tafel: de wadbodem.
Ook biedt Balgzand een goede rustplaats voor trekvogels, zo goed dat ze soms zelfs hun reis naar het noorden nog wat uitstellen. Is hun verenkleed al gewisseld naar het zomertenue, dan valt veel te genieten. Zeker wanneer men een verrekijker mee neemt.
Aanmelden via www.gaatumee.nl, maar ter plekke aanmelden en betalen is ook mogelijk. In samenspraak met de deelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. Er kunnen tot 25 fietsen uitgeleend worden. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer.

Meer berichten