Nostalgia

  Nieuws
Koffiebar ‘De Kluft’, december 1977 aan de Pasteurstraat. (Foto: aangeleverd)
Koffiebar ‘De Kluft’, december 1977 aan de Pasteurstraat. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Koffiebar ‘De Kluft’, sinds 1975 gevestigd aan de Kerkstraat boven de evangelische boekhandel ‘De Bron’ was opgezet onder de bezielende inspiratie van predikant Koetsveld. De kerken waren nog steunend op de oudere garde goed bezocht, maar de jeugd was op zoek naar eigen waarheden en normen, de vanzelfsprekendheid werd afgeschud en een nieuwe generatie kerklelijke jongeren wilde van zich laten horen. In december 1977 verhuisde ‘De Kluft’ naar een riant onderkomen aan de Pasteurstraat bij het gymnastieklokaal. De acht knapen die de koffiebar op religieuze grondslag dreven konden nu hun vleugels uitslaan. ‘De Kluft’ was elke zaterdagavond geopend voor mensen van alle gezindten, ook voor buitenkerkelijken. Soms trad er een muziekgroep op of iemand voerde een sketch op. Door de weeks waren er gespreksavonden, bedoeld voor mensen die meer van de Bijbel wilden weten. Geïnterviewd zijn Hendrika van der Veer en Richard Middelbos.
In september 1978 maakte Den Helder kennis met het offshore-constructiebedrijf ‘Multimetaal’ aan de Nijverheidsweg. Sinds de verhuizing in 2009 van Het Nieuwe Diep naar de Scheepmakersweg op Kooypunt is ‘Multimetaal’ regelmatig in het nieuws met grote opdrachten. Met Pim Hulsebos, samen met zijn broer Arthur eigenaar van het bedrijf, vond dinsdagmiddag, mede in het kader van het komend boek ‘Den Helder jaren zeventig deel 2’, een ontmoeting plaats. In de rubriek ‘Den Helder 25 jaar geleden’ de in mei 1993 aan de Binnenhaven 41 geopende schoonheidsalon ‘Beauty Center’.

Meer berichten