Zeepokken, anemoontjes en andere waddieren

  Nieuws
Japanse oesters met zeepokken. (Foto: Jaap Booij)
Japanse oesters met zeepokken. (Foto: Jaap Booij) (rodi.nl)

DEN HELDER - Gidsen van de Waddenvereniging gaan zaterdag 9 en zondag 10 juni op pad met belangstellenden voor een excursie over het Balgzanderwad. Aanvang 10.00 uur.
Men heeft ze vast wel eens gezien tijdens een wandeling op het strand of lang de kust, stenen, krabbenschilden of een stuk hout met daarop veel kleine witte 'vulkaantjes'. Dit zijn zeepokken. De zeepok behoort tot de rankpootkreeften. Het dier heeft een bijzonder leven. Het begint als een vrij zwemmend kreeftje maar zodra het ouder wordt zet het zich vast op een schelp, op een krab en op de scheepshuid. Zodra het laagwater wordt sluit de zeepok zijn deuren en als het hoog water wordt gaan de deuren open en komen zijn pootjes naar buiten en die zwaaien in het water om voedsel te zoeken.
Niet alleen op het wad is van alles te beleven en te zien, ook in het infocentrum kan men terecht om onder de microscoop te zien hoe een zeepok open gaat of hoe een zager of wadpier er vergroot uitziet. In de aquaria zwemmen allerlei vissoorten en in de voelbak mag men een vis aanraken. Voordat deelnemers het wad opgaan worden zij middels een presentatie bijgepraat over het Balgzanderwad.
Kosten voor een excursie: volwassenen € 5,00; Kinderen tot en met 12 jaar mogen voor € 3,50 mee. Een bakje koffie, thee en limonade is bij de prijs inbegrepen.Het infocentrum is te vinden aan Oostoeverweg 80 in Den Helder. Zie ook: www.kuitje-balgzand.nl.

Meer berichten