Nostalgia

  Nieuws
Nico Laagland Winder, Marja Mosk met achter hen Harrie Stam, verantwoordelijk voor de techniek tijdens de recordpoging in juni 1993. (Foto: aangeleverd)
Nico Laagland Winder, Marja Mosk met achter hen Harrie Stam, verantwoordelijk voor de techniek tijdens de recordpoging in juni 1993. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Fort Erfprins is de grootste fort van Nederland. Op de tweede dag van het Historisch Weekend zondag 24 juni in het eerste uur een leerzame radiodocumentaire over de geschiedenis van het fort Erfprins dat begint bij omstreeks 1810/11 toen Napoleon na een bezoek aan Den Helder dit gebied beter wilde verdedigen. Het was uiteraard naar aanleiding van de landing van 1799 waaruit bleek dat deze kant van Nederland buitengewoon kwetsbaar was voor een landing vanaf de zee. Max van Praag zong begin jaren vijftig het Solexlied toen de populariteit van de Solex niet meer was te stuiten. De naoorlogse behoefte aan goedkoop en betrouwbaar transport speelde hier zeker een grote rol. Al op 21 april 1954 liep de 100.000ste Solex onder het toeziend oog van directeur Van der Heem van de band. Drie jaar later gevolgd door het 250.000ste exemplaar. Den Helder had in de jaren negentig in de Molenstraat een solexmuseum. Met toenmalig directeur dhr. Haarsma is deze week een vraaggesprek opgenomen. Voorts is afgelopen dinsdag een bezoek gebracht aan het solexmuseum in Breezand waar bezoekers de ogen uitkijken hoeveel modellen en accessoires en leeswerk over de solex is te vinden. ‘Den Helder in het Zilver’ is een wekelijks terugkerend onderdeel van Nostalgia met onderwerpen van exact een kwart eeuw geleden. Marja Mosk, Harrie Stam en Nico Laagland Winder besloten die week om 104 uur onafgebroken radio te maken. Met deze poging wilden men het 5-jarige bestaan van de LOS vieren en eveneens proberen om in het Guiness Book of Records te komen. De poging startte 17 juni 1993 om 10.00 ‘s morgens en zou tot zaterdagavond 18.00 uur duren. Deze drie waren voor de omroep geen onbekenden voor elkaar. Samen maakten ze het LOS programma ‘Losse Flodders’.

Meer berichten