Helderse `Nostalgia`

Nieuws
Bischoff aan het Julianaplein. (Foto: aangeleverd)
Bischoff aan het Julianaplein. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Op 27 maart 1936 maakte Den Helder kennis met de confectiezaak Bischoff in de Koningstraat. Het was een filiaalzaak en een drieëntwintigste gedeelte van het totale aantal dat in geheel Nederland verspreid was met een hoofdkantoor in Zaandam. Bischoff verhuisde in maart 1966 van de Koningstraat naar het Julianaplein gevestigd onder de Rialtobioscoop. Aan het Julianaplein kreeg men driemaal maal zoveel ruimte, zodat ook het assortiment fors kon worden uitgebreid. Links op de parterre bereikte men de dames- en meisjesafdeling, rechts de heren en jongensafdeling. Op de eerste etage bevonden zich de damesmantels en japonnen en in het souterrain kon men terecht voor kostuums en heren- en jongensjassen. Zeker was evenwel dat men bij Bischoff steeds zou aantreffen ´les derniers cris´, de laatste snufjes tegen een civiele prijs. Het grootste gedeelte van de confectie werd vervaardigd in eigen fabrieken. In het eerste uur herinneringen aan het voormalig kledingbedrijf dat hier eind 1974 uit het handelsregister verdween.
In het tweede uur staat huize ´Herdia´ centraal waar mw. J.C.A. van Duijn de scepter zwaaide. De voorloper van ‘Herdia’ was het bejaardenhuis aan de Tweede Vroonstraat dat in 1955 werd verplaatst naar de Huisduinerweg dat 59 eenpersoons- en 5 twee persoonskamers telde. In Alkmaar werd oud-Nieuwedieper Menno Dros opgezocht, in 1974 Nederlands kampioen goochelen onder de junioren. In het derde uur onder andere een overzicht van de onlangs overleden Amerikaanse zanger Tab Hunter, gedurende de periode 1957/1960 goed voor zeven Amerikaanse top 100 hits, waaronder zijn millionseller Young love uit 1957.