Helderse `Nostalgia`

  Nieuws
Huisarts Joh. Fahrenfort. (Foto: boek Den Helder jaren zeventig deel twee (1975-1979) in bewerking)
Huisarts Joh. Fahrenfort. (Foto: boek Den Helder jaren zeventig deel twee (1975-1979) in bewerking) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Deze maand is het veertig jaar geleden dat de toen 63 jarige huisarts Joh. J. Fahrenfort van de Westgracht 9 vanwege gezondheidsproblemen zijn praktijk neerlegde. Na 31 jaar hier een huisartsenpraktijk te hebben gehad verliet hij Den Helder. Hij keerde terug naar Amsterdam waar hij aan de Vrije Universiteit had gestudeerd. In 1947 kwam dokter Fahrenfort naar Den Helder waar hij de praktijk van Egbert Loesberg overnam. In zijn eigen geval had hij gehoopt dat huisarts Rompa zijn praktijk zou overnemen maar helaas, die vertrok naar elders in het land waar hij zich bezig ging houden met een bepaalde tak in de medische wetenschap. Uiteindelijk namen de artsen A.P. de Ruiter en C.E, van der Kwaak zijn praktijk over. Tijdens een receptie op 25 augustus 1978 in restaurant ‘Wienerhof’ konden de patiënten afscheid van dokter Fahrenfort nemen en gelijkertijd bestond de mogelijkheid kennis te maken met zijn opvolgers. In het eerste uur een uitgebreid interview met de voor velen onvergetelijke huisarts Fahrenfort. Dit gesprek destijds in Amsterdam opgenomen wordt zondag in het eerste uur van Nostalgia uitgezonden.
Sedert 9 augustus 1993 was de naam ‘Kon Tiki’ niet alleen meer de naam van het schip waarmee de Noor Thor Heyerdahl met vijf metgezellen in 1947 de tocht ondernam van de ‘Tuamotu eilanden’ naar Azië. De naam ‘Kon Tiki’ sierde vanaf augustus 1993 ook het bedrijf van Nico de Ligt en Sanny Hoogland. Nico was aan de Keizersgracht een zaak in tweedehands scheepsartikelen gestart en bemiddelde bij de in- en verkoop van schepen. Hij was vanaf zijn prille jeugd al dol op water, groeide op tussen twee Helderse wateren in en kon dan ook niet anders dan watersportliefhebber worden. Nico de Ligt was de meeste tijd op het water te vinden waar hij zijn ‘Seamaster’ de ‘Kon Tiki’ noemde.

Meer berichten