Herdenking capitulatie Japan

  Nieuws
(Foto: archief / RM)
(Foto: archief / RM) (rodi.nl)

DEN HELDER - De capitulatie van Japan in 1945 wordt woensdag 15 augustus herdacht bij het monument 'Voor hen die vielen' op de Vijfsprong in Den Helder. Aanvang 11.00 uur. Met de overgave van het Japanse leger aan de geallieerde strijdkrachten kwam een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Oosten. Deze herdenking wordt dit jaar voor de vijfentwintigste keer gehouden.
Het gekozen thema is : 'Vrijheid vraagt verzet en inzet'. Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en wachten op de bevrijding tevergeefs waren geweest. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands-Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, hetgeen veel leed en slachtoffers met zich mee bracht. Pas langzamerhand kwamen de verhalen los .
De ontvangst vooraf vindt plaats in hotel Wienerhof aan Parallelweg 7 in Den Helder, waar ook na de plechtigheid iedereen welkom is voor een informeel samenzijn. Kransen en bloemstukken, voorzien van naam, kunnen vanaf 9.00 uur afgeleverd worden bij het monument op de Vijfsprong. Zitplaatsen voor mensen die slecht ter been zijn kunnen tot maandag 13 augustus gereserveerd worden bij W. Postma-Reindorp, tel. 0223 643362 (tussen 10.00 en 16.00 uur). Of per e-mail: w.postma-reindorp@quicknet.nl

Meer berichten