Helderse `Nostalgia`

Nieuws
Een van de fraaie raspaarden van Huib de Wit in de Huisduiner polder. (Foto: aangeleverd)
Een van de fraaie raspaarden van Huib de Wit in de Huisduiner polder. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Huib de Wit, zoon van een politieman van de bereden politie uit Amsterdam, opgegroeid in een groot gezin vestigde in 1965 een aannemersbedrijf in de Cornelis de Houtmanstraat dat qua personeel uitgroeide tot een van de grootste aannemersbedrijven in Den Helder. Hier bleef het niet bij want daarnaast fokte hij in de Huisduiner polder Arabische raspaarden dat hem in de paardenwereld enige bekendheid bracht. Succesvolle promotie voor Huisduinen dus.
Voor zijn luxe renpaarden had hij in één nacht een onderkomen neergezet tot grote verontwaardiging van een aantal Huisduiners. Zij vonden dat de polder vanwege het kwetsbaar hoekje bijzondere vogels en planten onaangetast moet blijven. Uiteindelijk werd het gedoogd en later gelegaliseerd. Mede voor het boek ‘Mens en dier in de Helderse samenleving’ werd de thans 93-jarige Huib de Wit afgelopen dinsdag opgezocht en mocht de auteur bladeren in zijn album fraai gefokte raspaarden. In het tweede uur een ontmoeting met Fred Spiekerman, voormalig directeur distributiebedrijf Swarovski dat zich midden 1979 in de Spoorstraat vestigde. In het aanstaand boek ‘Den Helder jaren zeventig deel twee’ de voorgeschiedenis en latere ontwikkeling van dit unieke wereldbedrijf.
Voor de rubriek ‘Den Helder in het zilver’, waarin Helderse onderwerpen van exact 25 jaar geleden worden belicht onder andere de opening van het rock and roll café ‘Le Vinicole’ in de Spoorstraat. Het werd met enthousiasme opgezet door Bep Admiraal die voordien al de nodige horeca-ervaring had opgedaan. In het derde uur de no. 1 hits uit de Verenigde Staten uit het jaar 1963.