'We zijn overdonderd' - School 7 is beste bibliotheek ter wereld

  Nieuws
Het team van School is trots op de uitverkiezing tot beste bibliotheek van de wereld. Van links naar rechts: Desiree van Ham, Jacinta Krimp, Anita Ruder en Lesley Alma. (Foto: aangeleverd)
Het team van School is trots op de uitverkiezing tot beste bibliotheek van de wereld. Van links naar rechts: Desiree van Ham, Jacinta Krimp, Anita Ruder en Lesley Alma. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

KUALA LUMPUR - School 7 uit Den Helder is dinsdag 28 augustus uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018 tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA) in Kuala Lumpur. Het betreft een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond.


De jury is onder de indruk van de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, dit wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen. “We zijn overdonderd”, aldus de trotse directeur Jacinta Krimp van School 7. “Nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs en nu zijn we ook nog eens eerste geworden!”

Goed voorbeeld


School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken. “Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg”, stelt Krimp. Ook de andere genomineerden werden geroemd als rolmodellen van vernieuwende bibliotheken. Dat zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.

Nieuwe jeugdboeken


KopGroep Bibliotheken krijgt de felbegeerde Award en een geldbedrag van 5000,- dollar. Dat bedrag wordt bij thuiskomst besteed aan nieuwe jeugdboeken voor School 7. Sinds de opening in 2016 kent de bibliotheek een toename van het aantal jeugdleden.
Ook Cultuurwethouder Heleen Keur van gemeente Den Helder is verheugd met de winst van School 7: “Uiteraard ben ik ontzettend trots! Ik voel mij echt een geluksvogel dat ik als gloednieuwe wethouder van cultuur overal waar ik kom mag roepen dat de beste bibliotheek ter wereld in ‘mijn’ stad staat. En wat ben ik blij voor de mensen van de bieb! Natuurlijk ook voor iedereen die regelmatig dit prachtige gebouw bezoekt. Als je er binnen bent, voel je gewoon aan alles dat je in een heel bijzonder pand bent. Maar dat hoef ik niet uit te leggen, het winnen van deze prijs zegt genoeg. Hoe mooi is het dat de oude School 7 twee jaar geleden een culturele bestemming heeft gevonden. Cultuur is belangrijk, het verbindt de mensen. Onze bibliotheek brengt in Den Helder ook letterlijk verbinding. Als huiskamer van de stad, waar mensen elkaar ontmoeten en zich kunnen ontwikkelen, maar ook als verbinding tussen ons stadshart en Willemsoord, de plek waar ‘het’ straks allemaal gebeurt.”

Meer berichten