Bekijk Helderse historie op Open Monumentendag

  Nieuws
Loge vrijmetselaars Willem Frederik Karel. (Foto: Citymarketing Den Helder)
Loge vrijmetselaars Willem Frederik Karel. (Foto: Citymarketing Den Helder) (rodi.nl)

DEN HELDER - Den Helder is een van de steden die zaterdag 8 en zondag 9 september deelneemt aan de landelijke Open Monumentendag. Het thema van 2018 is: In Europa. Open Monumentendag Den Helder wordt zaterdag officieel geopend om 10.00 uur bij de Vrijmetselaarsloge Willem Frederik Karel aan Molengracht 5 in Den Helder.


Met het thema sluit de Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal liggen op wat de mensen in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Maar ook aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Monumenten


Citymarketing Den Helder heeft een programma gemaakt waarbij onder andere de volgende monumenten geopend zijn tijdens Open Monumentendag: Fort Dirksz Admiraal, het Lichtschip Texel, de Kroontjesbunker, het bunkermuseum M219, School 7, Loge Willem Frederik Karel, de Petrus en Pauluskerk, de Nollen, de Doopsgezinde kerk en de bunker achter het voormalige postkantoor.

Rondleidingen


Er zijn rondleidingen bij onder andere: de Algemene Begraafplaats, Willemsoord en het Koninklijk Instituut voor de Marine. De Helderse Historische Vereniging geeft een mooie presentatie over het Koegras bij School 7 en in het Drenkelingenhuisje op de Oude Begraafplaats is er een foto expositie van Stichting Afgestoft.

Op de fiets


Na de opening kan men deelnemen aan een fietstocht die wordt georganiseerd door de Helderse Vereniging Sociale Geschiedenis (HVSG). Onder leiding van Jan Kikkert fietsen deelnemers langs vele prachtige verborgen parels die in Den Helder te vinden zijn, waarover vaak een mooi verhaal te vertellen valt. De tocht duurt ongeveer twee uur. Opgave vooraf is niet nodig en deelname is gratis. Neem voor meer informatie contact op met Jan Kikkert via tel. 0223-612426.
Aanmelden voor de opening van de Open Monumentendag bij Vrijmetselaarsloge Willem Frederik Karel kan via info@logedenhelder.nl. Het programma met alle deelnemende bedrijven is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiecentrum Den Helder op Willemsoord 52A. Op de dag zelf is het programma ook beschikbaar bij alle deelnemende bedrijven of te downloaden via www.denhelder.online

Meer berichten