Helderse `Nostalgia`

  Nieuws
Links Chef zweminstructeur Piet Groot, wethouder Klaas Muije. staand Directeur Verkroost van zwembad 'De Schots'. Zittend Dhr. Kousbroek lid van stichtingbestuur en Jac P Schotman directeur Sport en Jeugdzaken.     (Foto: aangeleverd)
Links Chef zweminstructeur Piet Groot, wethouder Klaas Muije. staand Directeur Verkroost van zwembad 'De Schots'. Zittend Dhr. Kousbroek lid van stichtingbestuur en Jac P Schotman directeur Sport en Jeugdzaken. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Het is een kwart eeuw geleden dat baggerbedrijf De Vries en Van de Wiel de exploitatie van het opslagdepot 't Oost op industrieterrein Oostoever ging uitvoeren. Aan de Oostoeverweg was plaats voor 150.000 kubieke meter (zwaar) verontreinigende bagger uit Den Helder en enkele buurgemeenten. Het betrof een private samenwerking op basis van gelijkwaardig partnerschap die 15 september 1993 officieel werd ondertekend. Bijzonder was dat circa 25.000 kubieke meter licht verontreinigende grond werd hergebruikt. Begin 1993 werden in Julianadorp huis-aan-huis oproepen verspreid om zich aan te melden als vrijwilliger voor het in opbouw zijnde avonturenpark voor kinderen tot
15 jaar in Boterzwin. Dit project omvatte 8000 vierkante meter groot speel- en ontdekterrein met waterpartijen, kabelbaan, klimtunnels, openlucht theater en een reuze schaakspel. Over de ontwikkeling van het avonturenpark is contact gezocht met initiatiefnemer Ton Schuitemaker. Door een groeiende belangstelling voor reptielen kwam men in 1977 tot oprichting van de plaatselijke terrariumvereniging 'De Leguaan' die als onderdeel werd ondergebracht in de kleindierenvereniging 'H&O'. Er bestond veel animo en al spoedig kon het bestuur van 'De Leguaan' het zestigste lid inschrijven.
Voorzitter Jan van Amesfoort had zijn leguanen, secretaris Ben Flens (hij had samen met zijn vrouw een dierenwinkel aan de Binnenhaven) noemde sommige reptielsoorten erg gezellig. Penningmeester Adrie de Boer wist als geen ander dat haar koningspython uit West Afrika het erg fijn vond als zij hem om haar arm liet cirkelen. Tenslotte is onderzoek verricht naar de geschiedenis van het schoolzwemmen in Den Helder, sinds 1925 hier uitgeoefend naar rond de eind jaren tachtig uit het lesrooster verdween.
Binnen sommige politieke partijen leeft de wens het schoolzwemonderwijs weer in het onderwijspakket op te nemen.

Lees ook

Meer berichten