Helderse `Nostalgia`

  Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Veehandelaar Adriaan van der Vlies en voorzag tientallen jaren een deel van de Helderse bevolking van melk. Ook als één van de schillenboeren maakte hij in Den Helder deel uit van het dagelijks leven en trok met paard en wagen door de straten. Vorige week vond een ontmoeting plaats met een dochter en schoonzoon van de legendarische schillenman. Hij haalde bij veel huisvrouwen de etensresten op waardoor zijn koeien voor een habbekrats konden worden gevoederd. Van der Vlies bleef tot 1976 veehouder op een stuk grond aan de Rijksweg.
Mosselen zijn de bewakers van onze kustwateren. Feilloos registreren ze vervuiling. Het zijn als het ware levende snuffeldieren. Onverwachte kwaliteiten van een schaaldier dat zijn grootste bekendheid geniet als gebakken, gekookt of in het zuur. Dit gold echter niet voor dhr. Groenewoud die zich als medewerker van het buitenstation van het Instituut voor Toegepast Natuurwetenschappelijk onderzoek aan de Buitenhaven zich vele jaren bezig hield met de verontreiniging van onze zeewateren. Bij dit onderzoek naar de invloed van gifstoffen op het natuurlijk milieu in opdracht van de Europese Gemeenschap speelde de mossel een belangrijke rol.
De onderzoekingen werden sinds eind jaren vijftig gedaan in het laboratorium, ondergebracht in een onopvallende groene keet aan het Nieuwediep. Daar kwam verandering in want begin 1976 was de eerste paal geslagen voor het nieuwe TBL laboratorium aan de Ambachtsweg.
In september 1993 werd druk gewerkt aan verbeteringen rondom het trein- en het busstation Den Helder. Belangrijk deel van deze vernieuwing was het korter maken van de afstand tussen openbaar vervoer en binnenstad. Deze twee werden gescheiden door een als het ware onbegrensde ruimte waar wind en regen vrij spel hielden. De bestaande situatie was onoverzichtelijk want vertrekkende bussen moesten het drukke verkeer op de Parallelweg kruisen.
Dat gaf onveilige toestanden. Bovendien had het busstation geen uitstraling en de bussen stonden voor treinpassagiers ook nog eens met de verkeerde kant op. Een nieuw busstation was de eerste fase van een omvangrijke reconstructie die de komende jaren gestalte moest krijgen.
In het muzikale uur wordt stil gestaan bij het overlijden van Helen Shepherd (78). Lenie Schaap, zoals haar echte naam luidt, maakte naam als solozangeres en als lid van het trio The Shepherds, samen met haar broers Nico en Jan. Het drietal, dat optrad door heel Europa, had een grote hit met het religieuze lied Dank U. Daarnaast zong het driemanschap vooral in een nieuw jasje gestoken volksliederen.

Meer berichten