'Hoop te groeien aan boord' - 'School at Sea' is droom van Helderse Dide

Nieuws
Dide de Vries wil dolgraag mee met 'School at Sea'. (Foto: Familie De Vries)
Dide de Vries wil dolgraag mee met 'School at Sea'. (Foto: Familie De Vries) rodi.nl

DEN HELDER - Als het aan Dide de Vries ligt, dan begint zij het schooljaar 2019/2020 op zee aan boord van Tallship Thalassa. De 14-jarige 3 Vwo-leerlinge uit Den Helder heeft zich ingeschreven voor 'School at Sea', waardoor zij volgend jaar een half jaar op zee kan doorbrengen. Een snoepreis is het echter niet, stelt Dide. "Het is een studiereis waarbij de deelnemers als bemanningsleden meedraaien. Ik ga daardoor groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd veel van de wereld te kunnen zien."
Driemaster Thalassa zet tijdens 'School at Sea' vanuit Amsterdam koers naar acht bestemmingen: Tenerife, Kaapverdië, Dominica, Curaçao, Panama, Cuba, Bermuda, Azoren. Dide hoopt deel te kunnen nemen aan het project, maar heeft daar wel een bedrag van 25.000,- euro voor nodig. Een beste som geld, zo beseft ook zij zich. "Daarom ben ik nu al begonnen met bijbaantjes en fondsenwerving om op 1 juli 2019 het benodigde geld bij elkaar te hebben. In de afgelopen periode heb ik op de Juttersmarkt zelfgemaakte spullen verkocht en ik wil in het komende jaar verschillende avonden organiseren zoals een bingo en een sponsordiner."

Diepe

Als haar deelname aan 'School at Sea' doorgaat, dan is dat voor de Helderse scholiere wel een sprong in het diepe. "Ik ben nog nooit langer dan twee weken zonder mijn ouders geweest, dus dat wordt een nieuwe ervaring voor me. De eerste bestemming is Tenerife en het duurt drie weken voor we daar zijn vanuit Amsterdam. Contact met mijn ouders is wekelijks mogelijk, maar alleen als we aangekomen zijn op een van de bestemmingen. En dan moet het nog mogelijk zijn om verbinding te kunnen leggen."
Spannend

Naast het reizen leert Dide aan boord om voor zichzelf te zorgen, want naast de verplichte studiedagen zijn er ook wachtdagen. "Tijdens de wachtdagen moeten we koken, wassen, navigeren enzovoort. De eerste helft van de reis gaat er een kok mee die ons leert koken, waarna we dat vervolgens zelf moeten kunnen. Best spannend, want thuis hoef ik dat nooit te doen", vertelt de scholiere. Waar veel ervaringen compleet nieuw voor Dide zullen zijn, is er één ding waar ze al vast rekening mee houdt. "Ik heb gehoord dat iedereen zeeziek gaat worden, dus daar houd ik sowieso rekening mee."
Spaans

Haar studie is echter net zo belangrijk aan boord. "De studiedagen zijn er echt voor om het werk voor school te kunnen maken evenals de proefwerken. Spaanse les is verplicht, want een groot gedeelte van de reis gaat naar Spaanstalige gebieden. Maar dat vind ik erg fijn, omdat ik samen met Noor een onderzoek wil doen naar het onderwijs in het buitenland en hoe zij beter onderwijs kunnen krijgen."
Dide wil graag meedoen aan 'School at Sea' in het schooljaar 2019-2020. Wie wil helpen kan een kijkje nemen op haar website: www.dides-misson.jouwweb.nl of Facebook: @Dides_mission. Hier is meer informatie te vinden over de reis en wat de sponsormogelijkheden zijn.