Helderse `Nostalgia`

Nieuws
Anneke Grӧnloh (7 Juni 1942 – 14 September 2018) en Aagje De Boer-Bakker. (Foto's: aangeleverd)
Anneke Grӧnloh (7 Juni 1942 – 14 September 2018) en Aagje De Boer-Bakker. (Foto's: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Bezoekers konden twee weken geleden tijdens de Open Monumentendag kennis nemen met achtergronden en doelstellingen van de Vrijmetselaars van de Helderse loge Willem Frederik Karel aan de Molengracht. Tijdens de Duitse bezetting moest de hier in 1825 opgerichte vereniging haar activiteiten staken omdat de beginselen van de Vrijmetselarij niet strookten met de opvattingen van het nationaal-socialisme. Bezittingen van de loge werden verbeurd verklaard en daarbij kwam dat het Hoofdgrachtgebouw, waar men vergaderde in 1944 op last van de Duitse Overheid werd afgebroken. In juni 1945 kwamen de broeders opnieuw bijeen om het werk voort te zetten. De dokterswoning van Van der Most aan de Molengracht 5, werd gerenoveerd en is sedert 1946 het domicilie van de Vrijmetselaars. In dit gebouw werd op 8 mei 1975 het 150-jarig bestaan der loge herdacht met een officiële receptie waarbij het gemeentebestuur aanwezig was. Het is merkwaardig dat de vrijmetselarij door buitenstanders in de loop der eeuween veelal in het hocus pocus sfeer gebracht werd.
Vele Nieuwediepers bewaren goede herinneringen aan lunchroom de Boer die vanaf 1930 tot 1983 een begrip in de Koningstraat was. Afgelopen zondag kwam Marinus Vermooten in het bezit van uniek fotomateriaal van dit bekende horecabedrijf met onder andere een foto van Aagje De Boer-Bakker die er vanaf 1930 tot haar overlijden in 1979 bijna een halve eeuw een stempel op dit bedrijf drukte. Ze had destijds een heel bijzondere aap die na drie jaar werd geschonken aan Artis die er heel gelukkig mee was. In dit onderdeel herinneringen van bezoekers Nico van Delft en Nico Ran. In het tweede uur tevens de vereniging van Ierse setters. Afgelopen maandagmiddag is contact opgenomen met oud bestuurslid Dirk Westera.
In het (derde) muzikale uur in memoriam Anneke Grӧnloh. Anneke was begin jaren zestig een nationale beroemdheid en Nederlands eerste echte tieneridool. In deze periode beheerste zij de Nederlandse hitparade met hits als Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni. In haar kielzog trok zij tienersterren als Willeke Alberti, Rob de Nijs en Trea Dobbs mee. Ook in Duitsland steeg Grönlohs populariteit, mede dankzij het succes van de Duitse versie van Cimeroni, Wenn wir beide Hochzeit machen. Grönloh trad veelvuldig op voor de Duitse televisie en was een terugkerende gast in de grote shows van Vico Torriani, Peter Weck, Peter Alexander en Anneliese Rothenberger. In Indonesië, Maleisië, Singapore en Japan worden Bengawan Solo, Boeroeng Kaka, Buka Pintu en de Maleise versie van Paradiso grote hits.

Anneke Grӧnloh (7 Juni 1942 – 14 September 2018) en Aagje De Boer-Bakker. (Foto's: aangeleverd)