Themamiddag over Pompeï

  Nieuws

DEN HELDER - De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) houdt woensdag 17 oktober een themamiddag over Pompeï in de Vredeskerk aan de Torplaan in Den Helder. Han Ellermeijer geeft een lezing over dit gebied en de vulkaanuitbarsting die in het jaar 79 na Christus zorgde voor de verwoesting van de stad Pompeï. Aanvang 14.30 uur. Entree is gratis.
Ellermeijer laat aan de hand van eigen foto’s en reproducties zien hoe men in het jaar 79 na Christus moet hebben geleefd in Pompeï. Tevens vertelt hij over de verwoestende uitwerking van een vulkaanuitbarsting.
Pompeii is door deze uitbarsting één van de beroemdste en fascinerende oudheidkundige steden ter wereld geworden. Al honderden jaren graaft men in de dikke lagen puin, archeologen doen nog steeds nieuwe vondsten. In haar dagen was Pompeii een rijke stad die bewoond werd door tientallen ambachtslieden, zoals metaalbewerkers, pottenbakkers en glasblazers.
Ook bezat Pompeii een amfitheater waar gladiatorengevechten werden gehouden. De stad telde wel tien tempels, honderden kroegen, drie badhuizen waarvan een vierde in aanbouw was. De Pompejaanse straten waren in die tijd geplaveid met vulkanisch gesteente, op straat waren fonteinen aan gelegd die mensen en dieren van water voorzagen. De woningen waren divers van bouw en decoratie, soms een simpel appartement en soms een kamertje achter een werkplaats.

Meer berichten