Helderse `Nostalgia`

  Nieuws
The Rocking Stars in de klokkentoren van het NS station. Van boven naar beneden Aad Mos, Theo Vleugel, Koen Krijgsman, Coen Looy en Coby Looy. (Foto: aangeleverd)
The Rocking Stars in de klokkentoren van het NS station. Van boven naar beneden Aad Mos, Theo Vleugel, Koen Krijgsman, Coen Looy en Coby Looy. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Het dans- en showorkest The Rocking Stars behoorde in de eerste helft van de jaren zestig tot een van de bekendste bands in de Kop van Noord-Holland. In het topjaar 1964 werd zelfs honderd keer opgetreden. Het was de vaste huisband van café Prins Hendrik aan het Loopuytpark. Op vele zondagmiddagen hebben de stars daar met hun fans het dak en de bierpompen "getest". Ook werd een fanclub opgericht met als vaste clublokaal ‘De Binding in de Koningstraat. In het voorjaar van 1965 kwam Rein Zeeman als vaste organist bij de band met een Farfisa-orgel. In laatstgenoemd jaar verving Fred Flohr Aad Mos. Passend bij het tijdsbeeld had de band in het najaar van 1965 nog getracht een tweede, meer actuele bandnaam, namelijk The Markies van de grond te krijgen. Evenwel zonder succes, want kort daarop werd de band opgeheven. De helft van de formatie, Coby Looy, Coen Looy en Jan Krijgsman, ging door met wat uiteindelijk leidde tot Coby and the Goldstars en nog een flink aantal jaren aan de weg timmerde.
In Den Helder werd in oktober 1993 ‘Hij Die Zonder Zonde Is’ opgericht, de eerste pleiervereniging. Pleieren is het werpen van een platte steen met de bedoeling die steen zo vaak mogelijk over het water te laten stuiteren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en voor een goed resultaat was intens oefenen noodzakelijk. Ooit begonnen als borrelpraat in café List aan de Hoogstraat, maar het idee rijpte meer en meer door de enthousiaste reacties van de mensen die ervan hoorde. Zo konden geïnteresseerden zich bij café List als lid laten inschrijven. Gerard Hoekmeijer en Jeroen Noë namen het initiatief tot oprichting en vanaf het begin telde de pleijerclub 30 betalende leden. Het was de bedoeling om in augustus 1994 een heus pleierfestival te houden op de dijk. Hoe het verder is gegaan hoort men zondag uit de mond van Gerard Hoekmeijer.
In oktober 1993 deed 10 jarige Francis Uyleman mee aan de landelijke finale van het kindersongfestival op zondag 24 oktober 1993 in cultureel centrum ‘De Tamboer’ in Hoogeveen. Uit heel Nederland waren er 20 kinderen die hieraan deelnamen. Een deskundige jury beoordeelde de kinderen op zangprestatie, tekstvastheid en presentatie. De winnaar of winnares mocht in het VARA radio 4 programma ‘Denk aan Henk’ live een liedje zingen. Francis zong het liedje ‘Wakker met een wijsje’ van kinderen voor kinderen uit 1991

Meer berichten