Paddenstoelen zoeken in de Donkere Duinen

  Nieuws
Parasolzwam. (Foto: Jeanine Hamers)
Parasolzwam. (Foto: Jeanine Hamers) (rodi.nl)

DEN HELDER - Paddenstoelen zoeken kan zondag 4 november van 14.00 tot 16.00 uur in de Donkere Duinen onder leiding van een gids van Landschap Noord-Holland. Ook voor kinderen is het leuk om te zoeken naar deze verstopte schimmels en om naar de boeiende verhalen te luisteren.
Wist je bijvoorbeeld dat de stinkzwam uit een grote, witte knol komt? Deze knol wordt in de volksmond ook wel duivelsei genoemd. De stinkzwam verspreidt een sterke aasgeur die vliegen en kevers aantrekt, die op hun beurt helpen bij de verspreiding van de sporen.
Paddenstoelen dragen de meest bijzondere namen zoals honingzwam, elfenbank of aardster. Ze zijn belangrijke opruimers in de natuur. Als in de herfst planten afsterven en bomen hun blad laten vallen verwerken de paddenstoelen, samen met bacteriën en bodemdiertjes, al dit afval tot nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken de bomen en planten daar weer gretig gebruik van. Een mooi voorbeeld van kringloop in de natuur. Neem je fototoestel mee, paddenstoelen zijn erg fotogeniek.
De wandeling gaat van start bij het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei aan De Helderse Vallei 9-11 in Den Helder Reserveren op www.gaatumee.nl . Ter plekke aansluiten kan ook.

Meer berichten