Luchtoorlog boven Den Helder

  Nieuws
Luchtaanval op de Rijskwerf in 1940. (Foto: aangeleverd)
Luchtaanval op de Rijskwerf in 1940. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - Hans Nauta geeft donderdag 8 november een lezing over de luchtoorlog boven Den Helder in School 7. Het is niet de eerste keer dat deze lezing op het programma van de bibliotheek staat aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Nauta komt op verzoek terug omdat er nog steeds veel belangstelling voor dit onderwerp is. Aanvang 19.30 uur. Entree 3,50 euro.
Den Helder was de meest gebombardeerde stad in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk vanwege marinewerf Willemsoord. Al vrijwel vanaf het begin van de oorlog werd de marinestad aangevallen, hetgeen niet zonder gevolgen bleef voor de inwoners en de stad. Maar de directe nabijheid van vliegveld De Kooy en de luchtafweerbatterijen lokte ook menige luchtaanval uit. In het latere gedeelte van de oorlog waren de scheepskonvooien in het Marsdiep een belangrijk doelwit.
Tijdens deze lezing worden minder bekende en nooit gepubliceerde achtergronden van deze luchtaanvallen toegelicht. Ook vliegveld De Kooy, de luchtafweer, radarstellingen en enkele bijzonderheden rondom neergestorte toestellen komen aan bod.
De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes Duits en Engels filmmateriaal van onder andere De Kooy en aanvallen op konvooien in het Marsdiep die nog nooit op televisie of internet vertoond zijn. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken.

Meer berichten