Helderse `Nostalgia`

  Nieuws
V.l.n.r.: Jan van Eeden, Leo Jong, Robin Kolkman, Ben Mooiman en Marius Joustra (boek Den Helder jaren negentig deel 1 in voorbereiding). (Foto: aangeleverd)
V.l.n.r.: Jan van Eeden, Leo Jong, Robin Kolkman, Ben Mooiman en Marius Joustra (boek Den Helder jaren negentig deel 1 in voorbereiding). (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek ‘Nostalgia’ geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.
Daniёl (Daan) Groot genoot in Den Helder bekendheid vanwege zijn activiteiten op veilingen. Hij was beëdigd makelaar en was als eenmaal met de veilinghamer in zijn hand in zijn element. Tijdens openbare verkopingen was hij het middelpunt en maakte er een spektakel van. Na de Tweede Wereldoorlog huurde hij in de Palmstraat het pand van de voormalige eierveiling. Hier vonden de uitstallingen plaats van opgekochte inboedels. Het veilen gebeurde in Musis Sacrum aan de Koningstraat. Een hoogtepunt was het veilen van artikelen van de distributiedienst uit de Spoorstraat. Zo veilde Daan kort na de definitieve sluiting van deze dienst in januari 1950, naast het laatste stompje potlood, een kantoortafel, een loodzware kast, prullenmanden, dossierkasten, stoelen, tafels en koffers. Daniёl Groot overleed op 13 december 1965 op 78-jarige leeftijd. Enkele jaren geleden vond een ontmoeting plaats met zijn dochter op Texel dat zondag in Nostalgia wordt uitgezonden.
Vier prominente Nieuwediepers waagden zich aan de marathon van New York. Met hun deelname sleepten zij ƒ 40.000,00 binnen voor de stichting Gehandicapten Sport (STAS). Wethouder Jan van Eeden, directeur Arbeidsbureau Leo Jong, grafisch directeur Robin Kolkman, directeur Rijkswerf Ben Mooiman behaalden uiteindelijk de finish. Marius Joustra was de vijfde man voor de marathon, trainde nog wel mee, maar haakte af. Op 4 november 1990 zou het resultaat van een jaar training, blessures en afzien met succes omgezet worden in een loop van 42 kilometer.
Tijdens het Popweekend in september 1990 presenteerde de Helderse Top-40 formatie ‘Anyway’ zich aan het publiek. ‘Anyway’ werd opgericht door Jeffrey Lamfus (gitaar, zang) en Peter Koole (drums, zang). Verder bestond de wat latere formatie uit Jeroen Swinkels (gitaar, zang) en Rick Menheere. Als uitgangspunt had de groep voor ogen dat ze uiteindelijk van de muziek wilde leven. In 3 jaar dacht de groep nodig te hebben om aan de top van het Noord Hollandse zakencircuit te komen. Dus om een dergelijk niveau te bereiken werkte ‘Anyway’ zich haast elke zondag in het zweet in buurthuis de Viskom. Geïnterviewd is Jeroen Swinkels (Jeroen Gmelich) die aan de Burgemeester Ritmeesterweg succesvol zijn muziekbedrijf ‘Jerome Customs’ heeft.

Meer berichten