'Geen mooiere plek voor Gedenkplek'

  Nieuws
Het licht is ontstoken op de Gedenkplek van Noorderhoven. (Foto: aangeleverd)
Het licht is ontstoken op de Gedenkplek van Noorderhoven. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

JULIANADORP - De Gedenkplek van Noorderhaven is woensdagavond 7 november onder grote belangstelling geopend. Cliënten van ’s Heeren Loo die deel uitmaken van de Kunstwerkgroep onder leiding van Jan Nijhof, ontstaken het licht.
De groep is het creatieve brein achter het ontwerp van de Gedenkplek. Als symbool van verbondenheid en dat men niet alleen is, namen zij het licht mee naar de Gedenkplek omdat het licht over de grenzen van de dood altijd aanwezig is. Tijdens de stille tocht werden in gedachten herinneringen opgehaald aan de mensen die er niet meer zijn. Vanuit de stilte kwamen de klanken van harpmuziek de bezoekers tegemoet.
Regiodirecteur Wiebrand Top verwoordde de verbinding van de plaats van de Gedenkplek in het Jubileumbos en de seizoenen. De bomen veranderen in het voorjaar, de zomer, herfst en de winter. Ook in het leven, van geboorte tot overlijden, kun je vergelijken met de seizoenen. “En daarom is er geen mooiere plek denkbaar voor deze Gedenkplek”.
Geestelijk verzorger Anouk Helmich gaf uitleg over de symboliek. Het monument beeldt een zon uit, die in alle jaargetijden op zijn eigen wijze aanwezig is. Het kijkt uit over het water en de diepte. In het water staat een beeld van een meisje dat speelt op een fluit want ook een afgesneden tak kan muziek maken. Aansluitend werden de namen van cliënten die hier vanaf 1971 zijn overleden genoemd.
De Gedenkplek is vrij toegankelijk en is gelegen in het Jubileumbos, richting de kinderboerderij van woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp.

Meer berichten