'Elk werk heeft zijn eigen wereld'

  Nieuws
Werk van Sander van Noort. (Foto: aangeleverd)
Werk van Sander van Noort. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - Kunstuitleen Den Helder en Windkracht 13 houden gezamenlijk een expositie waarin een overzicht wordt getoond van het werk van kunstenaars Jur de Vries, Bart Bruijn en Sander Noort. De opening vindt zondag 18 november plaats met een preview om 14.30 uur in de Kunstuitleen en om 15.00 uur de officiële opening in Windkracht 13 aan Weststraat 107-109 in Den Helder. De tentoonstelling is te zien tot en met maandag 31 december.
De schilderijen van Jur de Vries worden beïnvloed door animaties en strips, maar in plaats van vrolijke jeugdherinneringen op te roepen, bevatten ze veel donkere symboliek. Jur ontleedt iconische personages en transformeert ze tot ze nauwelijks nog herkenbaar zijn. De scènes zijn verontrustend en bizar en de eens zo onschuldige personages worden verslaafden, schizo's en perverselingen in zijn gecomponeerde schilderijen.
Sander van Noort schildert, maar maakt sinds kort ook beelden, wandkleden en video’s. Het schilderen staat aan de basis van zijn werk. Het is een medium waarmee hij vrij eenvoudig het ondenkbare kan realiseren. Sommige ideeën vragen echter om een ander medium. Een gipsen beeld bijvoorbeeld komt uit een serie waarvoor hij reproducties van bekende kunstwerken kopieert en vervormt om ze als een soort Robin Hood terug te geven aan de kunstwereld. Van Noort: “Zowel binnen het schilderen als alle andere media heb ik meerdere verhalen te vertellen. Alle verhalen samen vormen een verhaal. Dit is alleen nu nog te vroeg om samen te vatten. Elk werk heeft zijn eigen wereld.”
Bart Bruijn maakt in zijn schilderijen een voorstelling zichtbaar door verf juist weg te blazen. Het is voor hem de combinatie met deze techniek die in elk werk maakt dat er een ‘natuurlijke’ spanning ontstaat, een vervreemding van wat op het oog waarschijnlijk lijkt op een verbeelding van de natuur.

Meer berichten