'Noordzee moet bij high-lights gaan horen' - Crowdfundingcampagne voor unieke stoomsleepboot Willemsoord

Nieuws
De stoomsleper Noordzee op haar vaste plek voor Theater De Kampanje in Museumhaven Willemsoord in Den Helder. (Foto: Stichting Stoomsleepboot Noordzee)
De stoomsleper Noordzee op haar vaste plek voor Theater De Kampanje in Museumhaven Willemsoord in Den Helder. (Foto: Stichting Stoomsleepboot Noordzee) rodi.nl

DEN HELDER - Om de laatste fase van de omvangrijke restauratie van de unieke, zeegaande stoomsleepboot Noordzee te kunnen financieren is door de Stichting Stoomsleepboot Noordzee een crowdfundingcampagne gestart. Het benodigde bedrag van 40.000,- euro is benodigd om de stoomsleepboot vaarklaar te krijgen. "Het is nu zaak om de nieuwe stoomketel aan te sluiten en de Noordzee in bedrijf te kunnen stellen. Een nautisch monument is het mooist als hij werkend getoond kan worden", stelt Paul Schaap van Museumhaven Willemsoord. De crowdfundingactie loopt tot vrijdag 30 november en is samen met crowdfundingspecialist Voordekunst uit Amsterdam opgezet.


De kolengestookte stoomsleepboot Noordzee, in 1922 in opdracht van Blohm? uit Hamburg op de naburige werf van Janssen & Schmillinsky gebouwd, is al vanaf 1976 in Nederland actief. In dat jaar werd de sleper voor de sloop behoed door luxejachtenbouwer Kees Jongert uit Medemblik, die de sleper na een restauratie weer bedrijfsmatig de vaart bracht. Na zijn overlijden, in 2010, raakte de sleper in ongebruik, waardoor de conditie snel terugliep.

Blikvangers


In 2016 deed de huidige eigenaar, de Stichting Stoomsleepboot Noordzee, een ultieme poging om de Noordzee van de ondergang te redden. Hiervoor werd de sleper overbracht naar Museumhaven Willemsoord in Den Helder, waar een enthousiaste groep vrijwilligers zowel de restauratie als de fondsenwerving ter hand nam. Als het aan Schaap ligt, dan behoort een varende Noordzee in de nabije toekomst tot één van de blikvangers van Willemsoord. "De Noordzee ligt op een mooie plek voor Theater De Kampanje en moet evenals lichtschip Texel tot de high-lights van Den Helder gaan behoren".

Laatste fase


Inmiddels is onder andere de afgekeurde stoomketel vervangen, is groot onderhoud uitgevoerd en zijn de romp en het bovenwaterschip van boven tot onder opnieuw geconserveerd. Het restauratieproject is nu in de laatste fase beland. Deze omvat het aansluiten van al het leidingwerk van de ketel op de bestaande installaties, het behalen van de benodigde certificeringen en het compleet vaarklaar maken van de sleper. Hiervoor is het bedrag 40.000 euro broodnodig. Om dit bedrag bijeen te krijgen, is een korte crowdfundingcampagne opgezet. Informatie hierover is te vinden op een speciale projectpagina op de site voordekunst.nl/noordzee. Via deze pagina kan ook worden gedoneerd. Voor donateurs zijn leuke tegenpresentaties bedacht.
Doel is om de stoomsleper begin 2019 weer volledig onder stoom in de vaart te brengen. Als dit lukt, kan deze als blikvanger van Museumhaven Willemsoord fungerende sleper weer voor vaartochten, deelname aan evenementen, sinterklaasintochten en diverse educatieve doeleinden worden ingezet. Zo blijft tevens een uniek nautisch monument voor het nageslacht behouden.