Honderd jaar vliegveld De Kooy

  Nieuws
Piloot worden was altijd al een jongensdroom. (Foto: aangeleverd)
Piloot worden was altijd al een jongensdroom. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DEN HELDER - Vliegveld De Kooy bestaat honderd jaar: op 7 oktober 1918 werd het vliegveld officieel in gebruik genomen. Ab van de Walle van de Helderse Historische Vereniging geeft woensdagavond 12 december en dinsdagmiddag 18 december een lezing over de geschiedenis van De Kooy in School 7 aan Keizersgracht 94 in Den Helder. Hij ondersteunt zijn presentatie met nooit eerder vertoond beeldmateriaal.
De Kooy was ingericht voor reparatie en onderhoud van land- en watervliegtuigen. De watervliegtuigen waren gestationeerd op De Mok aan de Mokbaai bij Texel. Ook waren er hulpvliegvelden te Schellingwoude nabij Amsterdam, De Brasem en Veere. De te gebruiken vliegtuigen waren hoofdzakelijk gebouwd van hout en linnen.
Rond 1920 kwam de luchtfotografie op gang met de Helderse marinefotograaf Chef Kreuger. Tijdens de presentatie zijn ook enkele van deze unieke foto's te zien. Na de Duitse bezetting werd het vliegveld in ere hersteld en in 1963 werd de grasbaan vervangen door een betonnen baan. Zodoende konden er ook grotere vliegtuigen onderhouden worden.
De presentatie is woensdag 12 december om 19.30 uur en dinsdag 18 december om 14.00 uur. Toegang € 4,50 inclusief koffie of thee. Aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

Meer berichten