Wethouder Groot: ‘Actief blijven en anderen ontmoeten, maakt mij gelukkig’

Algemeen
Gabriele Kasten van Pieter Raat (l) en wethouder Annette Groot praten op het 'Over morgen'-bankje over de toekomst van de ouderenzorg in Heerhugowaard.
Gabriele Kasten van Pieter Raat (l) en wethouder Annette Groot praten op het 'Over morgen'-bankje over de toekomst van de ouderenzorg in Heerhugowaard. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - “Gelukkig oud worden, is voor mij actief blijven met anderen”, aldus Annette Groot, wethouder in Heerhugowaard en verbonden aan de partij Senioren Dijk en Waard. Sinds 2019 is Groot lid van het college en heeft zij onder meer WMO, welzijn, beschermd wonen en ouderen in haar portefeuille. Groot sprak met Pieter Raat-bestuurder Gabriele Kasten op het ‘Over morgen’- bankje over ouder worden. Wat heeft de wethouder nodig om een gelukkige ‘oude dag’ te beleven? “Als ik actief met andere mensen kan blijven”, aldus Groot stellig. Dat in Heerhugowaard zo’n vijftig procent van alle 75-plussers zich eenzaam voelt, gaat haar als persoon en wethouder aan het hart.

Praat vandaag over de ouderenzorg van morgen

“Eenzaamheid onder ouderen is een belangrijk onderwerp voor mij. De vergrijzing in Heerhugowaard gaat namelijk veel sneller dan in gemeenten om ons heen: we gaan van 4.000 75-plussers naar 10.000 75-plussers”, stelt de wethouder op het ‘Over morgen’-bankje. Dit bankje staat sinds kort bij woonzorgcentrum De Raatstede van Pieter Raat en is onderdeel van een publiekscampagne van branchevereniging Actiz. “Hoe zie jij de weg naar ouder worden?, dat is het motto van die campagne. Een ieder die wil meepraten en meedenken over de ouderenzorg van de toekomst is van harte uitgenodigd om plaats te nemen’’, legt Kasten uit. “De zorg voor senioren is namelijk een zorg van ons allemaal.’’ Dit gesprek is het eerste in een reeks gesprekken.


Hoe denkt u zelf gelukkig ouder te worden?

“Als ik aan ouder worden denk, dan spelen betekenisvolle ontmoetingen een bijzondere rol voor mij. Actief blijven en dingen met anderen doen, maakt mij gelukkig. En tegelijkertijd realiseer ik mij dat dit makkelijker gezegd is, dan gedaan. Ouderen zijn heel verschillend. Terwijl de een zijn netwerk makkelijk kan onderhouden en ontmoetingen goed kan organiseren, heeft de ander juist hulp nodig.”

Hoe ziet het leven op hogere leeftijd eruit?

“Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Over het algemeen kiezen ouderen hier zelf voor. Maar niet iedereen is hier goed op voorbereid. Daarbij denk ik aan lastig toegankelijke woningen, maar ook aan een weggevallen netwerk. Vrienden worden ouder en overlijden, kinderen werken en hebben minder tijd. De digitale wereld kan zeker het een en ander verzachten, maar eenzaamheid ligt bij thuiswonende senioren echt op de loer. Vaak wordt gezegd dat eenzaamheid een individueel probleem is, maar dat zie ik anders. Ik beschouw eenzaamheid als een maatschappelijk probleem, waar wij gezamenlijk aan moeten werken.”

Wat kan de gemeenschap doen?

“Persoonlijk zie ik mogelijkheden in geclusterde wooncomplexen en in seniorenvriendelijke wijken. Senioren wonen bij elkaar in een of meer gebouwen, maar blijven zelfstandig. De senior kan dan beter bepalen waar hij of zij behoefte aan heeft. Door bij elkaar in de buurt te wonen, wordt de drempel lager om contacten te onderhouden en aan activiteiten deel te nemen. Eigenlijk is het een voortzetting van het gewone leven, daar kijk je ook met wie je een klik hebt en naar wie dezelfde activiteiten leuk vindt. Voor zorg- en welzijnsorganisaties is het makkelijker om senioren te leren kennen en op de individuele behoeften in te spelen. Een divers aanbod van activiteiten is dus ook belangrijk.”


Wat kan het individu doen?

“Natuurlijk wil iedereen het liefst gezond oud worden. Dat betekent dat wij meer op preventie en leefstijl moeten inzetten. Uiteindelijk levert dat iets op. Hoe? In de vorm van lagere kosten voor de ouderenzorg en voor het individu een hoger welbevinden. Als iemand gezond is en aan het leven kan meedoen, voelt hij of zij zich beter en gelukkiger.”

Ook op het Over morgen- bankje?

Ook meepraten over de ouderenzorg van morgen? Bel of mail voor een afspraak met Pieter Raat via 072-5767200 of info@dprs.nl.