Mamacafé Heerhugowaard helpt jonge moeders hun weg te vinden

Algemeen
Bij het Mamacafé kun je bijkletsen met andere moeders. En je kindje kun je gewoon meenemen!
Bij het Mamacafé kun je bijkletsen met andere moeders. En je kindje kun je gewoon meenemen! (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD – Als je net moeder bent geworden of op het punt staat om een kindje te krijgen, dan verandert er veel in je leven. Elke (aanstaande) moeder heeft zo haar twijfels en onzekerheden. Zie je draai maar eens te vinden als je ineens de zorg en de verantwoordelijkheid draagt voor zo’n klein hummeltje. Alle moeders vragen zich wel eens af: doe ik het wel goed? Dan is het fijn als je met andere moeders over je ervaringen kunt praten, tips kunt uitwisselen of gewoon even je hart kunt luchten. Dat kan bij het Mamacafé Heerhugowaard, sinds kort te vinden in het pand van verloskundigenpraktijk Zonwaard.

‘Moeders voor moeders’ is het motto van het Mamacafé Heerhugowaard. Het initiatief, dat gedragen wordt door vrijwilligers, bestaat al zo’n acht jaar en begon destijds in wijkcentrum De Horst. Na verhuizingen naar de bibliotheek, Tante Suus aan de Hectorlaan en wijkcentrum De Zon is het mamacafé min of meer teruggekeerd op het oude nest, bij verloskundigenpraktijk Zonwaard aan het Van Eedenplein 1, naast wijkcentrum De Horst. “Dit is een voormalig leslokaal dat Zonwaard heeft overgenomen om er bijvoorbeeld informatieavonden te organiseren. Dankzij een bescheiden vergoeding die we vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Heerhugowaard mogen ontvangen, kunnen wij gebruikmaken van deze prachtige, ruime en veilige locatie, die ook nog eens heel centraal gelegen is. Dat vinden we natuurlijk ontzettend fijn”, vertellen Kim en Marian, de organisatoren van het Mamacafé.

Sociale contacten

Kim (moeder van twee zoons en een dochter) en Marian (moeder van een dochter) hebben zelf ervaren hoe lastig het kan zijn als jonge moeder. “Misschien ben je net verhuisd en is je netwerk in je nieuwe woonplaats nog niet zo uitgebreid. Of misschien zitten je vriendinnen net allemaal in een andere levensfase dan jij. Dan is het fijn om bij het Mamacafé sociale contacten op te doen. Moeders kunnen elkaar helpen door samen te praten. Door je kind raak je makkelijk in gesprek. Maar het kan ook al heel fijn zijn om eventjes eruit te zijn, in een andere omgeving waar je je batterij even kunt opladen. En je kindje (0-4 jaar) neem je gewoon mee. Die kan lekker spelen terwijl jij met andere moeders kletst onder het genot van een kopje koffie of thee.”

Gastsprekers

De eerste keer langskomen bij het Mamacafé kan best spannend zijn, maar de ervaring leert dat het ijs vaak snel gebroken is en dat de contacten met andere moeders als heel waardevol worden ervaren en er zelfs vriendschappen kunnen ontstaan. “We houden het bewust zo laagdrempelig mogelijk. Kom je eerst even een halfuurtje om de kat uit de boom te kijken, dan is dat ook prima. Of kom een keertje langs als we een gastspreker hebben. Regelmatig nodigen we iemand uit die informatie kan geven over een relevant onderwerp. Zo was maandagochtend 25 oktober draagdoekconsulente Cynthia Breebaart aanwezig. Andere gastsprekers geven bijvoorbeeld tekst en uitleg over voeding, babymassage of lactatie/borstvoeding. Interessant en leerzaam!”

Kom je ook?

Elke twee weken is er een Mamacafé; het eerstvolgende Mamacafé is dinsdag 9 november van 10.00 tot 11.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De entree bedraagt 2 euro per moeder. Een overzicht van alle data en meer handige info vind je op www.mamacafehhw.nl en de Facebookpagina @mamacafehhw.

Consulente Cynthia (l) helpt kersverse moeder Sylvia bij het omwikkelen van de draagdoek.