Heerhugowaardse zanger Guido Lamm staat in finale Ouderensongfestival

Algemeen
Guido is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om je passies en dromen na te jagen.
Guido is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om je passies en dromen na te jagen. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Zijn leven lang droomde Guido Lamm van een carrière in de muziek of op het toneel, maar zijn ouders hadden liever dat hij een vak koos waarin de toekomstperspectieven wat minder onzeker zijn. Maar omdat pure passies zich nu eenmaal niet laten terugdringen, besloot Guido na zijn vervroegde pensioen in 2011 alsnog de microfoon ter hand te nemen en mensen te verblijden met zijn luisterliedjes. En niet zonder succes; drie jaar geleden schitterde hij in het tv-programma ‘The Voice Senior’ en eerder deze maand plaatste hij zich voor de vierde keer voor de grande finale van het Ouderensongfestival.

Het is toch fantastisch dat ik dit mag doen

Het motto van Guido Lamm (72) is: geniet van alles wat op je pad komt. En dat doet hij dan ook met volle teugen. Jarenlang werkte de geboren Hengeloër met veel plezier in de zorg. Eerst als verpleegkundige (wat voor een man destijds een verrassende beroepskeuze was), later als leidinggevende. In 1980 kwam hij in Noord-Holland wonen en werken. Eerst als lid van het managementteam van psychiatrisch ziekenhuis Willibrord in Heiloo, later bij het Medisch Centrum Alkmaar en ten slotte als directeur bij verpleeghuis Lindendael in Hoorn en de Prinsenhof in Leidschendam. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toen Guido op 62-jarige leeftijd stopte met zijn ene passie (werken in de zorg), besloot hij zijn ándere passie op te pakken. “Sindsdien treed ik op. Aanvankelijk vooral in Alzheimer Cafés en instellingen in de gezondheidszorg, maar in de loop der jaren ook steeds meer op andere plekken.”

Dyslexie

Guido’s repertoire bestaat uit mooie, kwetsbare liedjes over thema’s als ouder worden, afscheid nemen en natuurlijk de liefde. ‘Het zijn liedjes die de mensen raken, van Ramses Shaffy, Toon Hermans, Wim Sonneveld. Vrijwel uitsluitend in het Nederlands, want ik heb al geen talenknobbel en mijn dyslexie maakt het extra moeilijk. Al volg ik nu wel Engelse les, omdat onze dochter een relatie heeft met een Welshman en in Cardiff woont. Nu móet ik wel!”

The Voice Senior

Ondanks die haat-liefdeverhouding met taal, wordt Guido door zijn toehoorders vaak geprezen om zijn prachtige dictie. Met zijn heldere, karakteristieke bariton won hij drie jaar geleden de harten van televisiekijkend Nederland bij zijn deelname aan ‘The Voice Senior’, waarin hij het tot de knock-outfase schopte. “Voor even was ik een bekendheid in de straat en werd ik hier en daar herkend in de supermarkt. Die aandacht heeft geleid tot enkele mooie optredens, die ik anders wellicht was misgelopen. Maar het effect van zo’n programma ebt vrij snel weg. Waar ik apetrots op ben is het feit dat mijn liedje op YouTube inmiddels ruimt een miljoen keer bekeken is. Dat is toch wel heel bijzonder hoor!”


Pareltjes

Met het liedje ‘Johnnie’, vooral bekend in de uitvoering van Willem Nijholt en een song waar hij zelf warme herinneringen aan heeft, treed Guido zondag 12 december in het Delamar Theater in Amsterdam aan in de grande finale van het Ouderensongfestival 2021. Dat evenement begon dertig jaar geleden als open podium in een aantal Amsterdamse verzorgingshuizen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse happening waarbij zo’n 160 talentvolle 55-plussers hun zangkunsten vertonen. “Toen ik in 2012 voor de eerste keer meedeed haalde ik direct de finale en mocht ik met een orkest optreden in Carré. Je snapt natuurlijk wel dat dat een droom was die uitkwam. Sindsdien haalde ik nog een paar keer de finale en dit jaar is het weer gelukt. De jury vindt het leuk dat ik met originele keuzes durf te komen. ‘Jij weet steeds de pareltjes uit de kleinkunst te vinden’, hebben ze me wel eens gezegd.” Voor Guido is met zijn finale-optreden in het Delamar Theater de prijs al binnen. “Al wordt er ook een internetprijs uitgereikt en zou ik het wel érg leuk vinden als mensen op mij willen stemmen. Dat kan via ouderensongfestival.nl.”

Sprankeltje licht

In de tussentijd zit Guido zeker niet stil. Deze week alleen al had hij meerdere optredens, waaronder in De Open Bac (voorheen Theater de Engelenbak), waar hij op verzoek van cabaretier Diederik Ebbinge ‘Het lachen dat we samen deden’ van Friso Wiegersma mocht zingen. “Het is toch fantastisch dat ik dat mag doen!” Ook voor zorgbehoevenden blijft hij met veel plezier optreden, om zo een sprankeltje licht te kunnen brengen in hun leven. In december staan er enkele concerten op de agenda waarbij hij ook kerstliedjes zal zingen. “Aan de zijde van een nieuwe pianist, Klaas Boorsma, werk ik aan een liedjesprogramma dat hopelijk eind maart kan worden opgevoerd in Het Oude Gemaal, hier in Heerhugowaard. Al die leuke plannen, ik heb er zin in!”

Volg Guido Lamm via www.guidolamm.nl; op de site staat ook een compleet overzicht van de geplande optredens. Stemmen op Guido voor het Ouderensongfestival kan via www.ouderensongfestival.nl.

'Ik geniet met volle teugen van alles wat op mijn pad komt.'