NEMO Science Museum kindvriendelijkste museum van Noord-Holland

Algemeen
Winnaar werd het Discovery Museum in Kerkrade.
Winnaar werd het Discovery Museum in Kerkrade. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Het Discovery Museum in Kerkrade mag zich sinds deze week een jaar hét ‘Kidsproof Museum 2022’ van Nederland noemen. Dit museum kreeg namelijk het hoogste rapportcijfer, gegeven door Museuminspecteurs. De ruim 3.000 Museuminspecteurs, kinderen tot en met 12 jaar, hebben in totaal bijna 8.000 inspecties gedaan, waarbij ze musea rapportcijfers geven én tips over wat er nog leuker of beter kan. In totaal kregen maar liefst 65 musea gemiddeld een 8 of hoger. Die musea zijn in alle provincies te vinden, en mogen een jaar lang het predicaat Kidsproof museum voeren. 

Over landelijk winnaar Discovery Museum (met een gemiddeld rapportcijfer van 9,2) schreef een enthousiaste Museuminspecteur dat “je heel veel zelf kan doen. Bijvoorbeeld fietsen om stroom te maken, of met een hijskraan een blok verplaatsen, en tekenen. Maar het allermooiste was de film over de aarde vanuit ISS.” Een overzicht van alle 65 Kidsproof musea staat op Museumkids.nl.

Provinciewinnaar: NEMO Science Museum

In Noord-Holland geven kinderen NEMO Science Museum in Amsterdam het hoogste cijfer: een 9.1. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je super veel dingen kunt doen. De demo was superleuk, maar eigenlijk veel te kort. Zo interessant! Heb ook zelf met een microscoop een proefje gedaan.” Ook Museum BroekerVeiling scoorde een hoog cijfer!

Winnende inspecteur 

Ook voor de Museuminspecteurs is er een prijs. Die is gewonnen door Silvy (12) uit Wassenaar. De jury schrijft over haar: “Inspecteur Silvy springt eruit omdat ze haar museumbezoeken eerlijk en kundig heeft opgeschreven in de inspecties. Uit haar tips voor de musea spreekt kennis van zaken en liefde voor erfgoed, kunst en cultuur. Je gunt ieder museum deze inspecteur, want ze levert je praktische tips over de kosten van de museumwinkel tot en met innovatieve adviezen”. 

Na de uitreiking van de Museumkids Awards is meteen het elfde inspectieseizoen gestart, dat tot en met 30 oktober 2022 loopt. 

Over de Museumkids Awards 

Het is een jubileumjaar; de MuseumKids Awards zijn voor de tiende keer uitgereikt. Het overzicht met alle Kidsproof musea staat op museumkids.nl. Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving. De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea.