Heerhugowaardse Marijke bedacht hét gebakje van Dijk en Waard

Algemeen
Trots toont Marijke het winnende gebakje: haar 'akkertje'.
Trots toont Marijke het winnende gebakje: haar 'akkertje'. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Je had het gezicht van Marijke Goet moeten zien, toen zij hoorde dat zij de winnares was van de ‘Robèrt laat Dijk en Waard bakken’ wedstrijd. “Ik was tóen al verbaasd, maar nu nog steeds,’’ aldus de trotse winnares.

“Ik had verwacht dat Witte van Capellen zou winnen, maar die werd tweede.’’ Marijke won de hoofdprijs en mag met een tweede persoon deelnemen aan een patisseriemasterclass van meesterbakker Robèrt van Beckhoven bekend van het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’. “Ik weet nog niet wanneer de masterclass is, maar ik heb daar ongelooflijk veel zin in.’’

Finale

‘Wie bedenkt hét baksel van de nieuwe gemeente Dijk en Waard?’. Op die oproep hadden ongeveer twintig personen gereageerd, onder wie Marijke. “Je moest op voorhand een foto insturen van hetgeen je wilde presenteren, met daarbij een lijstje van ingrediënten.’’ Naar aanleiding van die gegevens heeft de jury, bestaande uit meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, wethouders John Does van Heerhugowaard en Jasper Nieuwenhuizen van Langedijk en bakkers Ronald Zeegers van Bakkerij Jos Rood en Ed Jonker van bakkerij Jonker, een keuze gemaakt en tien personen uitgenodigd voor de finale, die zaterdag 27 november plaatsvond in restaurant De Burg in Noord-Scharwoude.

Heel druk

“De finale is een geweldige happening geworden”, blikt Marijke terug. “Het hele restaurant zat vol. Ik had mijn moeder, vader en een vriendin meegenomen. Alle finalisten moesten hun creatie presenteren, waarna de juryleden gingen proeven. Ik had een paar van mijn ‘akkertjes’ meegenomen en ook in de auto had ik voor de zekerheid nog wat lekkers achtergelaten. Er werd door de jury niet alleen gekeken naar de kwaliteit van alle baksels, maar ook de haalbaarheid qua productie en verkoop op grote schaal, de houdbaarheid en niet te vergeten de associatie met Dijk en Waard waren belangrijk in het eindoordeel. Daar zat ik met mijn ‘akkertje’ al goed,’’ lacht Marijke.

Spannend

Nadat de winnaars bekend werden gemaakt van de tweede en derde prijs, was de spanning voelbaar. “Mijn moeder fluisterde al: ‘jij hebt gewonnen’. Toen mijn naam werd genoemd vond ik dat heel verrassend. Ik heb begrepen dat in januari Bakkerij Jos Rood en Bakkerij Jonker de ‘akkertjes’ in hun assortiment gaan opnemen. Ik ben erg benieuwd hoe de reacties zullen zijn.’’ 

Op bezoek bij Marijke Goet mag naast een kopje koffie een voorproefje van het ‘akkertje’ natuurlijk niet ontbreken. Het smaakte prima!

Marijke liet zich voor haar gebakje inspireren door de akkers van Dijk en Waard.