Brigitte Kraan is BABS in hart en nieren

Algemeen
Brigitte Kraan steekt heel wat uren en energie in de huwelijken die zij voltrekt.
Brigitte Kraan steekt heel wat uren en energie in de huwelijken die zij voltrekt. (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Als mensen trouwen willen ze alles regelen zoals zij het voor ogen hebben; van de ringen tot de locatie, en van de muziek tot de bruidstaart: alles wordt gecheckt, gepland en georganiseerd. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand (BABS) hoort wat Brigitte Kraan betreft zeker in dat lijstje thuis.

“In veel gemeentes krijgen aanstaande bruidsparen een BABS toegewezen of mogen ze zelf kiezen uit een lijst van benoemde BABSEN. Wat veel bruidsparen niet weten is dat je tegenwoordig ook zelf je trouwambtenaar mee mag nemen. In sommige gemeentes is dit al het geval. Een bruidspaar moet dan zelf op zoek naar een BABS en dit kan wel degelijk een meerwaarde hebben. Denk aan de persoonlijke klik die toch zo belangrijk is.”

Brigitte vertelt vol passie over haar rol bij de huwelijken die ze inmiddels heeft begeleid, in de elf jaar dat ze dit als hobby heeft uitgeoefend, zijn dat er al zo’n 175! Op Instagram heeft ze inmiddels heel wat foto’s verzameld van deze trouwerijen, van klein en ingetogen tot groots en meespelend. “Alhoewel het laatste een zeldzaamheid is geworden helaas, ik hou wel van een beetje spektakel”, lacht ze. “Zo heb ik onlangs een bruidspaar mogen trouwen die beiden in de motorscene zaten, gewéldig. Geen witte tule en roosjes, maar zwart, leer, baarden en ruig publiek. Maar net zo romantisch hoor, want de liefde spatte van dit bruidspaar af.”

De kleine trouwerijen, met een select gezelschap aanwezig, zijn haar net zo lief. “Wat ik het belangrijkste vind is dat de liefde voelbaar is. Ik bereid me altijd ontzettend goed voor, heb inmiddels meerdere scenario’s op papier, maar vooral in mijn hoofd, waar ik op kan terugvallen. Een huwelijk is nooit standaard, maar kent wel een aantal vaste elementen natuurlijk. Zo moet ik als BABS een aantal zaken afspreken, zoals het Ja-woord en de handtekeningen in de akte. De namen en gegevens moeten kloppen, de getuigen moeten aanwezig zijn en hun taak volbrengen en zo zijn er nog wat administratieve handelingen die de BABS echt moet regelen. Maar voor de rest kan ik ‘los’”, vertel Brigitte met een grote lach. “En dat is natuurlijk het allerleukste gedeelte!”

Humor

Brigitte gaat voorafgaand altijd met het aanstaande bruidspaar om tafel bij hun thuis. “Als je tegenover een paar zit in hun eigen habitat, dan zie en hoor ik heel veel, ook wat er niet wordt gezegd. Ik heb daar inmiddels een extra zintuig voor ontwikkeld. Ik hou van de verhalen van mensen, die ze soms niet meteen vertellen maar die ze juist hebben gevormd. Of hebben samengebracht. Ik gebruik dat, het gevoel en de emotie, naast alle feitelijke info van wie wat en waar in mijn toespraken. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om de gasten erbij te betrekken, een grapje te maken of een reactie uit de zaal te ontlokken. Dat ontstaat vaak ter plekke. Humor is ontzettend belangrijk bij mijn werk. Dat stelt het bruidspaar vaak op hun gemak.”

Dat maakt Brigitte Kraan letterlijk een bijzonder persoonlijke trouwambtenaar. Ze steekt heel wat uren en energie in de huwelijken die zij voltrekt. “Dat maakte ook dat ik heb besloten voor mezelf te beginnen, om als zzp’er te gaan werken. Ik heb al heel wat mensen mogen trouwen die via via mijn naam hoorden, of die me op een andere bruiloft aan het werk hebben gezien. Dat sterkte me om deze grote stap te wagen.“

Brigitte heeft inmiddels al heel wat huwelijken mogen begeleiden als BABS, ook bij vrienden van haar. “Dat was heel bijzonder. Als goede vriendin van de bruid moest ik die emotie ietwat reguleren, ik kan als BABS niet staan janken natuurlijk, maar ik knalde bijna uit elkaar van liefde en trots. En mijn vrienden zaten natuurlijk ook allemaal in de zaal, wat het extra spannend maakte. Gelukkig kan ik die humor daarbij weer inzetten. Iets met een vrijgezellenfeest, een paspop en een ex”, vertelt ze met een knipoog.

Levenservaring

Om dit vak goed uit te kunnen oefenen, moet je volgens Brigitte wel wat levenservaring hebben. “Je moet het bruidspaar goed aan kunnen voelen, hun verhaal kunnen horen, ook zonder dat alles wordt verteld.” Zelf heeft ze een scheiding achter de rug maar dat wil geenszins zeggen dat ze het vertrouwen in de liefde is verloren. “Absoluut niet! Het zorgt er juist voor dat ik extra geniet van mijn werk. Huwelijken zijn ontzettend hoopvol en vol positieve verwachtingen.”

Haar zus, Jolanda Feller, zit in de uitvaartbranche. Een bijzondere combinatie in de familie die echter helemaal niet zo gek is. “Rouwen en trouwen ligt gevoelsmatig mijlenver van elkaar maar qua emotie zijn deze gebeurtenissen zeer bepalend in iemands leven. Als begeleider heb je dezelfde belangrijke taak: tussen alle emotie door moet jij ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Zodat de mensen om wie deze dag draait dit gedeelte los kunnen laten. Vertrouwen is hierbij essentieel. Dat vind ik persoonlijk heel mooi. Na een plechtigheid heb ik ook altijd enorme honger haha, ik heb letterlijk alles gegeven. Maar tegelijk krijg ik er gigantisch veel voor terug. Ik vind het lullig voor jou, maar ik heb toch echt het allermooiste beroep ter wereld!”

Kijk voor meer informatie op www.brigittekraan.nl.

Afbeelding