Shoppen weer mogelijk, horeca, kunst en cultuur nog in wachtkamer

Algemeen
Rutte en de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers tijdens de persconferentie.
Rutte en de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers tijdens de persconferentie. (Foto: Rodi Media)

REGIO - Het maken van een afspraak in winkels is van de baan. Rekening houdend met een maximum aantal per winkel (afhankelijk van het aantal vierkante meters) kan iedereen vanaf zaterdag 15 januari weer naar hartenlust en tot 17.00 uur shoppen.  

Daarnaast gaat het gehele onderwijs weer draaien en ook sportclubs (binnen en buiten, maar geen externe competities), sportscholen en contactberoepen, waaronder kappers en nagelstylisten, kunnen weer vol aan de bak; met inachtneming van bestaande maatregelen. En thuis mogen we weer met 4 personen extra samenkomen, kinderen tot 13 jaar niet meegerekend. Daarentegen blijven de horeca en kunst-, cultuur- en evenementensector vooralsnog op een houtje bijten. Zij blijven in de wachtkamer. De beslissing over deze branches is op 25 januari te verwachten.

Het zijn in grote lijnen de meest voor de hand liggende mededelingen van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de kersverse Minister van onder meer Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het is wel duidelijk dat er de laatste dagen behoorlijke druk is gelegd op het kabinet om versoepelingen door te voeren. Rutte en Kuipers hebben zich duidelijk laten leiden door het sentiment in de samenleving. Het draagvlak wordt steeds brozer. Alleen al de beslissing om afspraken in winkels binnen enkele uren te veranderen in de winkels onbeperkt open verklaart die versoepeling. Ook het feit dat in sommige gemeenten de horeca onder het mom van demonstreren de deuren openden, en de burgemeesters deze stap steunden, laat zien dat Nederland klaar is met het land op slot laten. Daarnaast laten verschillende belangenorganisaties zich gelden. Vanuit alle branches wordt er grote druk uitgeoefend op de beleidsmakers.

Hoe dan ook wisten Rutte en Kuipers voor de meeste branches goed nieuws te melden. De horeca, kunst-, cultuur- en evenementensector wachten nog in spanning af.