Nieuw in Dijk en Waard: het hele jaar door op bezoek bij kunstenaars thuis

Algemeen
Er is een enorme verscheidenheid aan kunstenaars in Dijk en Waard. Zonde als we hun werk alleen tijdens de atelierroute kunnen bekijken, vinden Peter en Claudia.
Er is een enorme verscheidenheid aan kunstenaars in Dijk en Waard. Zonde als we hun werk alleen tijdens de atelierroute kunnen bekijken, vinden Peter en Claudia. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Niet meer wachten op de tweejaarlijkse kunstroutes. Niet vastzitten aan beperkte openingstijden. Kunst kijken kan voortaan altijd! Bij de kunstenaar thuis of in zijn of haar atelier, wanneer het de bezoeker en de kunstenaar maar uitkomt. Dat is waar het om draait bij het nieuwe initiatief van de Kunstkerk: ‘Kunst te kijk in Dijk en Waard’. Binnen de geldende maatregelen biedt het initiatief bovendien een pandemieveilig uitje. 

Mateloos genieten van kunst kijken

De tweejaarlijkse Atelier- en Kunstroute is bijzonder populair, zowel in Heerhugowaard als Langedijk. De nieuwe gemeente Dijk en Waard telt minstens 165 kunstenaars die tijdens deze routes duizenden bezoekers trekken. Maar dat is slechts één weekend per twee jaar. Zou er iets te verzinnen zijn om kunstenaars en bezoekers ook tussentijds met elkaar in contact te brengen? Dat vroegen Claudia Honselaar en Peter van der Horst zich, onafhankelijk van elkaar, af. Zij bundelden hun krachten via de Kunstkerk. Met succes. Er is nu een website waar kunstenaars, die bezoekers thuis of in hun atelier willen ontvangen, zich gratis op een eigen pagina kunnen presenteren. Kunstliefhebbers kunnen via de website een bezoek afspreken bij de kunstenaar van hun voorkeur of zelfs een mini-kunstroute naar eigen smaak samenstellen. 

Borrelen

Peter: “Ik kan mateloos genieten van kunst kijken, zonder er ook maar een greintje verstand van te hebben. Dat is zo mooi aan kunst; het is voor iedereen. Je kunt er met medekijkers heerlijk over praten. Ik geniet dan ook van de tweejaarlijkse kunst- en atelierroute. Er zijn zoveel goeie kunstenaars in Dijk en Waard! Maar wel jammer om dan al je gedroomde bezoeken aan kunstenaars in één weekend te moeten proppen, om vervolgens weer twee jaar te moeten wachten. Zonde van al dat talent en jammer voor de kunstliefhebbers! Daarom ging het borrelen. Wat, als we ook tussentijds kunstenaars kunnen bezoeken, bij hen thuis of in hun atelier?”

Claudia, coördinator van de Kunstkerk: “Ik liep al een tijdje met de wens rond om een platform voor lokale kunstenaars te ontwikkelen. Tijdens een Zoom-vergadering kwam ik in contact met Peter en zijn idee. We zijn samen aan de slag gegaan. We spraken met het bestuur van de Kunstkerk en met de gemeente. We ontmoetten alleen maar enthousiasme, ook bij de kunstenaars. Mede dankzij subsidie van de gemeente is het gelukt om de website te ontwikkelen.”

Voor kunstenaars én liefhebbers

Peter: “Een bezoek aan huis of in ht atelier van een kunstenaar voegt echt iets toe aan, bijvoorbeeld, het bezoek van een expositie. Het kleinschalige bezoek zorgt voor een veel persoonlijker contact. Je komt, letterlijk, dichter bij de kunst en de kunstenaar. Een gesprek over het kunstwerk, de werkmethode of de mogelijkheden om te kopen of lenen ontstaat als vanzelf.” 

Claudia: “We horen van bezoekers van de Atelier- en Kunstroutes altijd hoe stimulerend en leerzaam die bezoeken aan kunst en kunstenaar zijn. Het inspireert vaak om ook zelf aan de slag te gaan. Ik ben daarom heel blij met deze nieuwe mogelijkheid om liefhebbers het hele jaar door naar kunst te kunnen laten kijken. Trouwens: de tweejaarlijkse kunstroutes blijven, hoor. Dit is echt extra.”

Toeristische hotspot?

Claudia: “Er staan nu - vlak na onze eerste oproep - al tientallen kunstenaars op de website, en er volgen nog meer. Ook exposities in Dijk en Waard komen op de website. Afhankelijk van onze middelen zien we nog meer mogelijkheden om kunstzinnige activiteiten te presenteren.” Peter, die ook betrokken is bij de Stichting Promotie Dijk en Waard, noemt ‘Kunst te kijk in Dijk en Waard’ “hartstikke leuk voor onze eigen inwoners en kunstenaars, maar ook voor bezoekers van buiten de regio. We willen uitgroeien tot één van de toeristische hotspots van onze nieuwe gemeente.”

Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een kunstenaarsbezoek, ga naar www.kunsttekijkindijkenwaard.nl. Kunstenaars die zich gratis willen presenteren, kunnen zich via dezelfde website aanmelden.