Stichting Historisch Heerhugowaard houdt herinneringen levend

Algemeen
1950, smederij Rentenaar aan de Kerkweg.
1950, smederij Rentenaar aan de Kerkweg. (Foto: Stichting Historisch Heerhugowaard)

HEERHUGOWAARD - Ook zo genoten van die mooie oude foto’s van karakteristieke plekjes in Dijk en Waard, die in de feestelijke eerste editie van Nieuwsblad Dijk en Waard stonden? De foto’s van Heerhugowaard zijn afkomstig van Stichting Historisch Heerhugowaard, een organisatie met als doel de historie van Heerhugowaard, en dan vooral de verhalen van haar inwoners, voor het nageslacht te behouden. 

Stichting Historisch Heerhugowaard bestaat sinds 2005. Het jaarboek ‘De Overhaal’ heeft sinds die tijd een grote bekendheid gekregen. Het boek staat boordevol met artikelen en foto’s over het Waardse verleden. Professionele schrijvers van historische onderwerpen verlenen daaraan hun medewerking. Zo werd geschreven over ‘de laatste plattelandsdokter’, dokter Twisk, de geschiedenis van de zuivelindustrie, de verdwenen molens en nog veel meer onderwerpen. Maar ook ‘gewone’ Heerhugowaarders worden uitgenodigd hun waardevolle herinneringen op papier te zetten. Want het jaarboek draait echt om verhalen van, voor en door Heerhugowaarders. De informatie komt tot leven via foto’s, met achtergrondgegevens, via de geschiedenis van inwoners én nieuwkomers. 

Word donateur

Het bestuur van Stichting Historisch Heerhugowaard zet zich samen met haar vrijwilligers en donateurs in voor het behoud deze WAARDevolle gegevens. Belangstellenden die daarbij willen helpen door donateur te worden of (beeld)materiaal willen aanleveren, kunnen contact opnemen via www.historischheerhugowaard.com. 

Toelichting bij de foto uit 1950:

De Kerkweg richting de Berkmeerdijk. Het bedrijf van Smederij Rentenaar. Aris Rentenaar, smidsknecht bij Dirk Kruijt die in 1847 de smederij bouwde. Aris Rentenaar nam in 1912 het bedrijf over voor f2600,- Later heeft zijn zoon, ook Aris Rentenaar het bedrijf overgenomen. Tot hij in de jaren 1990 in de Zicht in Heerhugowaard Noord is gaan wonen. Daar heeft hij nog menigeen met zijn auto naar het ziekenhuis gebracht.