Bibliotheek Kennemerwaard laat vmbo’ers lezen met escapespel Revanche

Algemeen
Escapespel Revanche! op het VMBO.
Escapespel Revanche! op het VMBO. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Hoe krijg je vmbo’ers aan het lezen? Dat vroeg ook Bibliotheek Kennemerwaard zich af en kwam met een compleet nieuwe aanpak; het escapespel Revanche! Hierbij lezen de leerlingen gezamenlijk één boek, waarnaar het tijd is voor de escape. Tijdens het spel hebben ze alle kennis van het boek nodig om de opdrachten tot een goed einde te brengen. De pilots worden gedraaid in Alkmaar en Heerhugowaard. 

Bibliotheken door het hele land ontvingen in 2021 een subsidie in het kader van het Leesoffensief. “Met dit geld kunnen wij aan de slag om jongeren aan het lezen te krijgen”, vertelt onderwijsspecialist Femke Hofstede. “Na een aantal brainstormsessies kwamen we op het idee om een activiteitenspel te ontwikkelen die je met een groep in één lesuur kunt uitvoeren.”

Onderwijsspecialist Annemarie Kraaier: “We hebben drie boeken gekozen voor het spel. De boeken zijn van verschillende niveaus, zodat er aanbod is voor basis, kader en de theoretische leerweg.” De titels zijn: Jacht van Cis Meijer, Haaieneiland van Rob Ruggenberg en Escape Game van Maren Stoffels.

Clusius College Heerhugowaard

Woensdag 12 januari was de aftrap voor een brugklas van het Clusius College in Heerhugowaard. “Onze leesconsulente Lisa ging langs voor de startles. Hierbij las ze een stuk voor uit Escape Game en werd het boek besproken in de les. De leerlingen waren direct enthousiast en wilden van de hoed en de rand weten”, zegt Femke. Alle leerlingen kregen een exemplaar te leen om het boek grondig te lezen. Oppervlakkig lezen is niet voldoende, want tijdens de escape hebben ze alle kennis van het boek nodig. “We ontvingen nu al reacties dat leerlingen het boek uit hebben. Het is leuk te horen dat het spel een positieve stimulans aan lezen geeft.”

“In de kerstvakantie hielden wij een proefles in groep acht, ook zij vonden dit een onwijs leuke ervaring.’” Annemarie: “Wij hebben uiteraard de boeken zelf ook gelezen, het is mooi om te zien dat de leerlingen veel meer onthouden van het boek en ook nog eens totaal andere dingen!”

Revanche

­­Na een aantal weken is het tijd om het spel te spelen. “We komen dan terug op de school met vijf identieke leskisten. De leerlingen maken groepjes en gaan met elkaar aan de slag om de opdrachten uit te voeren. Zo is er bijvoorbeeld een opdracht waarbij er gebeurtenissen uit het boek in de vorm van een tekening op de juiste volgorde gelegd moeten worden. Ook komt er in elk van de escapelessen een digitale opdracht terug. De opdrachten worden in samenwerking met Escaperoom Egmond bedacht en gecreëerd.”

Voor het spel krijgen de leerlingen één blokuur de tijd. Tussen de groepjes is er een onderlinge strijd, want wie heeft het snelst alle opdrachten voltooid? “Iedere groep heeft een totempaal. Na iedere volbrachte opdracht mogen ze een schijf om de paal gooien. Daarmee laten ze aan andere groepjes zien hoe ver ze al zijn”, vertelt Femke. “Dat is een competitie-element, wat het natuurlijk altijd goed doet”, lacht Annemarie.

Aanbod

“Het spelelement maakt scholen enorm enthousiast. De docent van deze brugklas wilt het spel ook hebben voor een tweede klas die zij lesgeeft. Daarnaast zijn wij in overleg met PCC Oosterhout in Alkmaar voor een pilot.”

Momenteel heeft de bibliotheek drie boekenpakketten en kunnen zij drie klassen bedienen. “In de toekomst hopen wij dit in ons vaste aanbod te hebben.”