Help een gezin op weg met taal met Voorleesproject MET Heerhugowaard

Algemeen
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en stimuleert de fantasie.
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en stimuleert de fantasie. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en stimuleert de fantasie. Het leert kinderen de wereld om hen heen beter te begrijpen en zorgt dat zij zich beter leren te concentreren. Voorlezen is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom is MET op zoek naar mensen die het leuk vinden om voor te lezen aan kinderen tussen de drie en acht jaar uit gezinnen met een onderwijs- of taalachterstand.

Gülgün wil graag iets voor anderen betekenen, maar is door haar gezondheid beperkt in haar mogelijkheden. Taal heeft haar altijd geboeid en zij weet als Turkse van origine hoe belangrijk het is je verstaanbaar te kunnen maken. Daarom werd ze voorleesvrijwilliger.

Elke week bezoekt zij haar ‘voorleesgezin’: “Het is zo fijn om ze te blij te maken met een mooi verhaal of een spelletje. Ik ben echt trots dat mijn voorleeskind dat in het begin wat verlegen was, nu steeds meer gaat praten. Het is dankbaar werk om een gezin op weg te helpen.” 

Gülgün is ook blij met de ondersteuning en aandacht die zij als vrijwilliger krijgt. De sociaal werker van MET belt regelmatig en is echt geïnteresseerd in de vorderingen. “Daardoor hoor ik er echt bij als vrijwilliger en dat is een prettige gedachte.”

Als vrijwilliger bij het Voorleesproject kom je een keer per week bij een gezin thuis om voor te lezen. Je geeft tips, zingt samen met de kinderen een liedje en/of speelt samen een spelletje. Daarnaast stimuleert en help je ouders om zelf te leren voorlezen, zodat ouders en kinderen hier samen plezier aan beleven.

Meer weten over of aanmelden voor het Voorleesproject? Neem dan contact op met Sandra Berns van MET Heerhugowaard via 06-42544931 of sandra.berns@methhw.nl.