Boosteren zonder afspraak

Algemeen
Alle informatie over corona en vaccineren leest u op https://ggdhn-corona.nl/actueel of tel. 088–0100500.
Alle informatie over corona en vaccineren leest u op https://ggdhn-corona.nl/actueel of tel. 088–0100500. (Foto: pixabay)

REGIO - Sinds maandag 17 januari is het op de GGD-locaties in Middenmeer, Hem, Den Helder en Alkmaar mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen voor een prik. Kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen niet binnenlopen voor vrije inloop, zij wachten op een uitnodiging. 

De geboortejaren 2003 en eerder kunnen online een afspraak maken via coronavaccinatie-afspraak.nl. U heeft hiervoor DigiD nodig. De geboortejaren 2003 en ouder kunnen bellen met het landelijke nummer 0800-7070. Lukt het u niet goed om online een afspraak te maken? Uitlegprikafspraak.nl helpt!

1e en 2e prikken

Iedereen van 12 jaar en ouder kan zonder afspraak langskomen op de vaccinatielocaties voor de eerste prik. Bij die afspraak wordt meteen de tweede prik ingepland. Als u wilt, mag u een afspraak maken via het landelijke nummer 0800 – 7070 of digitaal via coronavaccinatie-afspraak.nl. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Meer uitleg hierover vindt u via prikkenzonderafspraak.nl.

Boosteren, waarom zou ik?

De boostervaccinatie helpt tegen besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. En ziekenhuisopname daardoor. De boostervaccinatie is een extra prik met een mRNA-vaccin. Die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Door de snelle verspreiding van de omikron-variant, is het van groot belang dat iedereen die gevaccineerd is, een boostervaccinatie neemt. Want kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen besmetting met de omikronvariant en ziekenhuisopname door de omikronvariant. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. En heeft het dus zin om nu de eerste of tweede prik te halen om u te beschermen tegen besmetting van het coronavirus. Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen. U kunt niet zelf kiezen met welk vaccin u de boostervaccinatie krijgt. 

Verschil derde prik en booster

Patiënten met een ernstige afweerstoornis krijgen een 3e vaccinatie aangeboden. Voor hen is dit een onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen. Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Het is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis van belang om na hun 3e prik ook een boostervaccinatie te ontvangen. Zij kunnen de booster vanaf 3 maanden na hun laatste vaccinatie of coronabesmetting halen.

Meer informatie: vaccinatie kinderen 5-11 jaar

Ouders met kind(eren) tussen de 5 en 11 jaar hebben een uitnodiging gekregen voor coronavaccinatie voor kinderen. Het is aan ouders om de keuze te maken om hun kind te laten vaccineren. Het vaccin is niet verplicht.

Het kabinet besloot op 10 december dat alle kinderen tussen 5 en 11 jaar een coronavaccin kunnen krijgen. Hiermee werd een advies opgevolgd van de Gezondheidsraad. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft een lagere dosering van het Pfizer-vaccin goedgekeurd voor kinderen.

Het vaccineren van jonge kinderen geeft volgens de Gezondheidsraad ’directe gezondheidswinst’. Er kan worden voorkomen dat een kleine groep kinderen ernstige coronaklachten krijgt of langdurige klachten overhoudt aan een coronabesmetting. Indirect zorgt het inenten van kinderen voor het verder indammen van de pandemie. Dit komt doordat zij het virus na de prik minder snel verspreiden. Dit kan ervoor zorgen dat scholen niet meer hoeven sluiten, dat kinderen kunnen sporten en meer met andere kinderen kunnen spelen.

Ondanks de zeer besmettelijke omikronvariant is het volgens de Gezondheidsraad zinnig om vijf- tot elfjarige kinderen te vaccineren, vooral als ze nog niet eerder besmet zijn geraakt. Kinderen die al een infectie hebben doorgemaakt, hebben namelijk al een natuurlijke weerstand tegen MIS-C opgebouwd. Deze immuunziekte is voor kinderen de ernstigste complicatie van COVID-19. In één van de ernstigste gevallen kunnen coronaklachten bij jonge kinderen uitmonden in MIS-C. Dit is een ontstekingsreactie die pas één tot twee maanden na de coronabesmetting optreedt. De complicatie is heel ernstig, maar kan goed behandeld worden. De Gezondheidsraad schat in dat één op de 3.000 tot 4.000 kinderen MIS-C krijgen. Een vaccinatie kan dit voorkomen.

Het RIVM meldt dat in Amerika inmiddels 8 miljoen kinderen zijn gevaccineerd met het kindervaccin. Tot nu toe zijn hier alleen milde bijwerkingen geconstateerd. Die bijwerkingen zijn vrijwel hetzelfde als bij (jong)volwassenen: hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en koorts.

Alle informatie over corona en vaccineren leest u op https://ggdhn-corona.nl/actueel of tel. 088–0100500.