Bij Cool voelen ze zich in hun hemd gezet door aangekondigde versoepelingen

Algemeen
Lineke Kortekaas van Cool kunst en cultuur: 'We voelen ons zo machteloos!'
Lineke Kortekaas van Cool kunst en cultuur: 'We voelen ons zo machteloos!' (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Het lekte gisteren al uit: onder voorwaarden mag de cultuursector morgen weer open. In principe is dat natuurlijk een positief bericht voor de sector waar de afgelopen twee jaar harde klappen zijn gevallen. Toch voelt Lineke Kortekaas, directeur van Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard, zich net als vele andere theaters en artiesten, zich in haar hemd gezet door het besluit van de overheid. "Het druist zo in tegen hoe theaters en voorstellingen werken."

Het zijn juist de voorwaarden waar Kortekaas over valt. De horeca en de cultuursector mogen de deuren vanaf morgen tot 22.00 uur openstellen voor publiek, dat op anderhalve meter afstand van elkaar mag plaatsnemen in de zaal (met een maximumaantal van 1.250 bezoekers per zaal). Voor toegang tot het theater zal 3G weer gaan gelden: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie rondloopt moet een mondkapje op. Vooral de eindtijd van 22.00 uur en de anderhalve meter afstand stuiten de theaters en artiesten tegen de borst.

Dode mus

Directeur Lineke Kortekaas van Cool, hét kloppende culturele hart van Dijk en Waard, voelt zich blij gemaakt met een dode mus. "Landelijk zijn er al zo veel gesprekken gevoerd, met de staatssecretaris, met de politiek. Er worden door theaters en artiesten zoveel protesten geuit. We krijgen berichten van artiesten die niet meer willen spelen. Het druist zo in tegen hoe theaters en voorstellingen werken. We kunnen veilig open met QR-code, maar dan met sluiting als een voorstelling fatsoenlijk heeft kunnen spelen, om 23.00 uur zou al helpen. Er zijn al zoveel artiesten die al twee jaar niets verdienen. We voelen ons zo machteloos!"

'Economisch onhaalbaar'

Vanuit de cultuursector wordt alom teleurgesteld gereageerd op de aangekondigde versoepelingen, die voor de theaters neerkomen op een zaalbezetting van zo'n twintig à dertig procent en daarmee feitelijk gezien wordt als een verlenging van de lockdown. Zo meldt acteur Diederik Ebbinge op Twitter: 'Ook voor kleine zalen (zijn er heel veel van) is het economisch onhaalbaar open te gaan. Artiesten die kleine zalen bespelen verdienen niks'. De voorgestelde versoepelingen kosten volgens hem ‘alleen maar geld’.  

Hoe de versoepelingen er precies uitzien, wordt vanavond om 19.00 uur bekendgemaakt door premier Rutte en minister Kuipers op de persconferentie.