Dijk en Waardse studenten bedenken ‘de Horecatijger’

Algemeen
De bedenkers van de Kroegtijgers, links, Romy, Gijs en rechtsachter Jan en Diego.
De bedenkers van de Kroegtijgers, links, Romy, Gijs en rechtsachter Jan en Diego. (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK – Vier studenten van hogeschool InHolland, Diego Klamer (22), Jan de Vries (21), Gijs Hester (21) en Romy Groen (22) hebben in hun examenjaar in het project Jong Ondernemen de Horecatijger ontworpen. Een opzetstuk voor dienbladen die zorgt voor meer stabiliteit voor de glazen op het dienblad.

“Op het blad kunnen acht wijn- of champagneglazen worden geplaatst die zonder om te vallen door de serveerders naar de gasten kunnen worden gebracht”, zegt Langedijker Diego Klamer. 

Hellende dienbladen, vol met glazen. Verlies van glaswerk en drankjes, het zal iedereen die werkt in de horeca weleens zijn overkomen. Gênant en geknoei. Maar er is een oplossing: de Horecatijger. ”We hebben natuurlijk een rondje plaatselijke horeca en marktonderzoek gedaan om te kijken hoe de reacties waren,’’ zegt Jan de Vries uit Noord-Scharwoude. “Die waren zeker positief. De meeste horecaondernemers gebruiken standaard dienbladen van rond de 41 centimeter en daar passen onze opzetstukken perfect op.’’

Honderd stuks

De vier studenten van hogeschool Inholland, die binnenkort beginnen met hun examenstages, zijn met hun ontwerp in de race voor de landelijke wedstrijd van Jong Ondernemen. Diego: “We hebben samen een eigen onderneming opgezet om dit innovatieve product op de markt te brengen. Met financiële steun van familie en vrienden, die voor 20 euro per persoon aandeelhouder zijn geworden, hebben we ons beginkapitaal van 1200 euro bij elkaar gesprokkeld. We hebben 100 opzetstukken laten maken en daar zijn er nu 82 stuks van verkocht!’’

Prototypen

Binnen het team is Gijs Hester uit Heerhugowaard verantwoordelijk voor de productie. “Voordat we uiteindelijk bij het huidige opzetstuk uit kwamen, hebben we daarvoor minimaal tien prototypen laten ontwikkelen. Het moest ook een duurzaam project worden en wij zijn erg blij met het resultaat. Met dank aan het bedrijf Brokx-Schalken uit Tilburg. Zij hebben ons uitstekend geholpen.” 

Het opzetstuk, van roestvrij staal weegt slechts 120 gram. Is dus licht, is makkelijk schoon te houden en is eenvoudig afneembaar. Het kost per stuk 23 euro.

Eerst ‘even’ examen doen

Aan het eind van het schooljaar, als de ontwerpers van de Horecatijger geslaagd zijn en ieder zijn eigen weg kan gaan, is er misschien de mogelijkheid voor een doorstart. Diego: “Zover denken we nog niet. Eerst dit project tot een succes maken. Misschien is er veel vraag naar, waardoor we opnieuw moeten produceren. Maar binnenkort beginnen de examens en daar hebben we met z’n allen echt alle aandacht voor nodig. We zijn sowieso trots op wat we tot nu bereikt hebben en het kan een begin zijn van iets moois!’’

Meer informatie: www.dehorecatijger.com, info@dehorecatijger of Insta: @de_horecatijger. Bekijk hier het het filmpje van de Horecatijger:


De trotse studenten: Achter links Gijs en rechts Diego. Voor links Jan en rechts Romy.
De Horecatijger.