Valt de thriller ‘Euphorbia’ van Waardse Patricia in de prijzen?

Algemeen
Stemmen kan nog de hele maand februari.
Stemmen kan nog de hele maand februari. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De in september verschenen thriller ‘Euphorbia’ van de Heerhugowaardse schrijfster Patricia Bouwhuis-Ooyevaar maakt kans op The Indie Awards. De gebeurtenissen in dit verhaal spelen zich af in Stilmond, een fictief kustplaatsje dat is gebaseerd op het Noord-Hollandse Petten aan Zee. Met name het duinmeertje Het Korfwater en de nabijgelegen, gelijknamige wijk spelen een prominente rol.

In Nederland wordt jaarlijks een keur aan literaire prijzen uitgereikt. Wie kent niet de P.C. Hooftprijs of de NS publieksprijs? Er is één factor die al deze erkenningen gemeen hebben. Achter het winnende boek staat een team van redacteuren, dat het heeft ondersteund met zorgvuldige redigeerrondes, een professionele vormgeving en niet te vergeten: een uitgekiende verkoopcampagne. Oftewel: een uitgeverij van een groot en minder groot kaliber. Ook Hebban, de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen, hanteert bij het toekennen van hun debuut- en thrillerprijzen de voorwaarde dat het boek afkomstig moet zijn uit het fonds van een reguliere uitgever. Daarmee was het krijgen van een dergelijke literaire onderscheiding tot dusver voorbehouden aan schrijvers die een ervaren uitgeverij achter zich hadden staan. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Doe-het-zelf

Sinds 2017 is er op de lijst der prijzen nog een belangrijke speler bijgekomen: The Indie Awards. Het bijzondere aan deze award is dat hij wordt toegekend aan kwalitatief hoogwaardige boeken die door schrijvers in eigen beheer zijn gepubliceerd. Het woord ‘Indie’ staat voor het Engelse ‘independent’, wat in het Nederlands onafhankelijk betekent. Door dat laatste aspect is het een eerbetoon aan de groeiende groep auteurs die ervoor heeft gekozen om onafhankelijk en dus buiten een uitgever om, hun boeken op de markt te brengen. De zogenoemde selfpubbers.

Voor de Heerhugowaardse schrijfster van ‘Euphorbia’ was deze keuze heel bewust. “Je begeleidt jouw verhaal tijdens het hele traject,’ zegt Patricia Bouwhuis-Ooyevaar, die onlangs in de prijzen viel bij de schrijfwedstrijd van Cultureel Café Cool. “Het stopt niet bij het schrijven. De voldoening die je krijgt wanneer het uiteindelijke product in je handen ligt, is enorm. Daartegenover staan de aanzienlijke investeringen die je moet doen om het boek, wat kwaliteit betreft, op een bepaald niveau te laten uitkomen.”

Kaf tussen het koren

Iedereen mag zich schrijver of uitgever noemen. Daarnaast zijn de mogelijkheden om in eigen beheer uit te geven de laatste jaren flink uitgebreid. Soms is een tastbaar boek niet eens nodig. Zo is door de overvloed aan informatie op het internet en platforms als Kobo Writing Life en Amazon’s Kindle Direct Publishing, het maken van een e-book veel toegankelijker en laagdrempeliger geworden. Er is dus veel kaf tussen het koren. Dit geeft een extra lading aan The Indie Awards. “Het zijn niet de eerste de beste schrijfsels die voor deze onderscheiding in aanmerking komen,” aldus Patricia. “Alleen boeken die met betrekking tot redactie en vormgeving op professionele wijze tot stand zijn gekomen, worden genomineerd.”

De uiteindelijke beoordeling ligt in handen van zowel een jury als het lezerspubliek. Dat laatste kan de hele maand februari een stem kan uitbrengen op hun favoriete boek, waaronder dus ‘Euphorbia’. Op www.theindieawards.nl staat de lijst met geselecteerde titels waarop gestemd kan worden.