Scholieren ontdekken magie van klassieke muziek tijdens speciaal concert in Cool

Algemeen
Komisch pianoduo Beth & Flo kreeg de middelbare scholieren met gemak stil.
Komisch pianoduo Beth & Flo kreeg de middelbare scholieren met gemak stil. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Klassieke muziek kan ontzettend veelzijdig, dynamisch en zelfs hilarisch zijn. Dat ontdekten ruim 200 jongeren dinsdagmiddag 22 maart tijdens een bijzonder concert dat door Stichting Muziekkring Heerhugowaard en Cool kunst en cultuur speciaal voor hen was georganiseerd. De middelbare scholieren, van brugklassers tot vijfdejaars uit de hele gemeente Dijk en Waard, maakten in de Rodi Media-zaal kennis met getalenteerde, vernieuwende musici die hun geheel eigen draai gaven aan de muziek.

Al bijna vijftig jaar organiseert Stichting Muziekkring Heerhugowaard op deskundige en succesvolle wijze klassieke concerten. Prominente musici treden maandelijks op voor een goedgevulde Rodi Media-zaal in Cool kunst en cultuur. “Maar onze concerten trekken vooral vijftigplussers. We zouden ook graag meer jongeren willen laten kennismaken met klassieke muziek”, vertelt Lidy Oonk namens de stichting. Zij nam het initiatief voor een klassiek concert, speciaal voor middelbare scholieren. Ze zocht daarvoor de samenwerking met Cool kunst en cultuur. “Omdat Cool veel contact heeft met de middelbare scholen in Dijk en Waard, besloten we onze krachten te bundelen.” 


Dianto Reed Quintet; Spaanse passie op houtblaasinstrumenten. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Volop animo

Bij Cool werd het idee van Oonk meteen omarmd. “Het eerste wat we vervolgens gedaan hebben was kijken of er onder de scholen animo is”, vertelt Sanne Smienk, die in haar functie als coördinator van Cool voor School nauwe contacten onderhoudt met de onderwijsinstellingen in Dijk en Waard. “En die was er, want Han Fortmann, Johannes Bosco, het Clusius College, het Jan Arentsz en praktijkschool FOCUS reageerden enthousiast. Van Han Fortmann kwamen er vijfdejaars met muziek in hun examenpakket. Andere scholen kwamen met eerste-, tweede- of derdejaars, in het kader van het vak CKV.” 

Meet & Greet

Voorafgaand aan het concert, was er voor de leerlingen van praktijkschool FOCUS een speciale Meet & Greet met de muzikanten van het Dianto Reed Quintet, vijf jonge Spaanse houtblazers die studeren aan het Conservatorium van Amsterdam en met veel enthousiasme wilden vertellen over hun instrument en hun liefde voor samen muziek maken. Lidy: “Sommige scholieren van met name de praktijkschool zijn nog nooit eerder in een theater geweest. Er gaat een wereld voor ze open. Met een Meet & Greet houden we de kennismaking heel laagdrempelig.” Hoewel de leerlingen aanvankelijk wat verlegen waren, durfden ze op een gegeven moment toch een vraag te stellen of hun vinger op te steken op de vraag of ze zelf ook een instrument bespeelden. 


De muzikanten hadden volop interactie met hun publiek.- (Foto: AG Heeremans Photography)

Hilarische opsomming

Eenmaal in de grote zaal werd de aandacht direct gegrepen door het duo Beth & Flo, twee jonge pianistes die klassieke muziek combineren met pakkende teksten, fysiek theater en een flinke dosis humor. Met bijvoorbeeld een hilarische opsomming van het assortiment van McDonalds en een ode aan de Albert Heijn haakten ze perfect aan op de belevingswereld van de jongeren in de zaal. En die hielden zich geweldig, want er was geen oplichtend schermpje te zien. De muzikanten hadden hun volle aandacht. Dat gold ook voor het Dianto Reed Quintet, die vol Spaans vuur en creativiteit traditionele kamermuziek interactiever en vermakelijker maakten. Ze speelden met het publiek, wat tot ademloos toekijkende jongeren leidde. Zelfs de leraren waren verrast door het effect dat de muziek op de scholieren had. Grote kans dus dat dit evenement op herhaling gaat!