Waardse sjoelers mogen weer aan de bak

Sport
Cock (links) laat even zien hoe het spelletje werkt, terwijl Cayasta en Rob vol spanning toekijken.
Cock (links) laat even zien hoe het spelletje werkt, terwijl Cayasta en Rob vol spanning toekijken. ((Foto: Theo Annes).)

HEERHUGOWAARD – ‘”We mogen weer, eindelijk”, roepen Cayasta Schepers en haar partner Cock Bankras van de Waardse Sjoelvereniging enthousiast. Afgelopen dinsdagavond gingen de wekelijkse trainingsavonden in Cafe De Swan in Heerhugowaard weer van start. “We houden ons uiteraard aan alle richtlijnen van het RIVM, maar zijn dolgelukkig dat we weer kunnen sjoelen.”

Zowel Cayasta als Cock staan bekend als hondstrouwe clubleden, waarbij Cock volgens zijn partner al jaren tot de beste spelers van de club behoort. Cock schudt bescheiden zijn hoofd, maar gezien de resultaten in de afgelopen jaren klopt de bewering wel. Ook penningmeester Rob Aland schuift nog even aan. Rob is al net zo’n trouw clublid, die bovendien in de historie van de club, opgericht in 2013, een belangrijke plek inneemt. “Onze vereniging is ontstaan na een doorstart van Sjoelvereniging Heerhugowaard.”

Nieuwe leden

De Waardse Sjoelvereniging heeft op dit moment dertig leden. En, opvallend, ook een aantal jeugdige sporters. “Bij veel gezinnen werd vroeger in huiselijke kring al gesjoeld”, zegt Rob. “Mijn dochter Lenny (27) en ik sjoelden ook heel wat af. Zo heeft zij het geleerd en sinds vorig jaar is zij ook lid van onze club.” Eén van de oudste leden, die nog steeds zeer actief is, is Toos Nijman. Met negentig jaar is zij een prachtig voorbeeld van het feit dat iedereen, jong en oud, de sjoelsport kan bedrijven. Kortgeleden werd een ander lid, Jopie Groenveld 85 jaar.

Behendigheidssport

Sjoelen is niet alleen een gezelschapsspel maar ook een behendigheidssport, dat op hoog niveau wordt gespeeld. Cayasta: “Naast de Nederlandse kampioenschappen worden er ook eens in de zoveel jaar wereldkampioenschappen gehouden. In het verleden is in Egmond aan Zee en Heerhugowaard al eens zo’n WK georganiseerd.” Sjoelen lijkt in eerste instantie een gemakkelijk spelletje, maar wedstrijdsjoelers kijken daar heel anders tegen aan. “Elke speler moet in drie beurten dertig schijven door vier kleine gleufjes schuiven. Het gaat erom zo veel mogelijk punten bij elkaar te verzamelen. De maximale score is 148 punten, maar er zijn nog bonuspunten te behalen waardoor het totale aantal punten in één ronde op 156 kan komen.”

Teamprestatie

De start in 2013 was voor de sjoelers van de Waardse Sjoelvereniging succesvol. “In 2013 behaalden we met ons team direct de eerste plaats op het Nederlands kampioenschap en een jaar later werden we in de Open Klasse opnieuw kampioen van Nederland”, zegt Cayasta. “Voor de meeste leden is sjoelen puur voor de ontspanning. Op de dinsdagavond worden in café De Swan tien partijen gespeeld. Na vijf wedstrijden is er een pauze, waarna de andere vijf partijen worden gespeeld. Iedereen vanaf zestien jaar is welkom om eens vrijblijvend een avondje te sjoelen en om de sfeer te proeven van dit oud-Hollandse spel.”

Gezelligheid

Voor zowel Cayasta als Cock en Rob is niet alleen het spel zelf, maar zeker ook de gezelligheid binnen de vereniging van groot belang. “Op clubniveau gaat alles ontspannen, maar op het hoogste niveau is de spanning vaak om te snijden. Dan komt bij de meeste sjoelers de winnaarsmentaliteit naar boven en dat is niet altijd even prettig. Als wij op onze clubavond klaar zijn met sjoelen dan is het met z’n allen even nazitten. En vooral dat heb ik maandenlang gemist”, zegt Cayasta, waarna Cock nog even een fraaie demonstratie van het spelletje weggeeft aan onze verslaggever.

Kijk ook eens op de website.

RUUD DE WAARD