Veiligheidspreventie West-Friesland: woningchecks hard nodig

Algemeen
Wendy Hogerheijde, coördinator West-Friesland:
Wendy Hogerheijde, coördinator West-Friesland: "Je neus doet het niet als je slaapt, wie weet dat eigenlijk! Je wordt dus niet wakker van de geur van rook. Best een eng besef." Rens Harzing Fotografie

REGIO – Veiligheid is altijd belangrijk, maar in de decembermaand met vuurwerk en kaarslicht nog eens extra. Een gesprek met Wendy Hogerheijde, coördinator brandveilig leven team West-Friesland bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN). "Weet jij wat de beste plek is voor een rookmelder?"

Wendy houdt zich bezig met het organiseren van activiteiten rondom preventie. Ze heeft veel contact met inwoners en organisaties in onder andere Enkhuizen, Drechterland en Stede Broec. Mensen hebben zelf de meeste invloed op hun veiligheid, zegt ze. "Natuurlijk kun je te maken hebben met ongeluk en pech, maar ook dan kun je er veel aan doen om erger te voorkomen. Laatst waren we op een school en kwam er een ouder naar mij toe die zei: Ik heb gehoord van mijn dochter dat het belangrijk is dat rookmelders aan het plafond hangen en niet aan de muur. Dat vind ik dus geweldig, die olievlekwerking waardoor een ouder getriggerd wordt om ermee aan de slag te gaan."

'Je hebt zelf de meeste invloed op je veiligheid'

Mensen denken vaak dat ze het wel op orde hebben, maar vinden het toch fijn dat er nog even iemand naar kijkt, vertelt Wendy. Daarom organiseert de brandweer ook acties waarbij ze huisbezoeken brengen aan ouderen die daar behoefte aan hebben. "Mensen gaan niet snel actief op zoek naar informatie, dat is ook heel lastig. Je moet ook maar precies weten waar je naar moet zoeken. Veiligheid vinden we met elkaar wel belangrijk, maar vaak denken we ook het kan nog wel even wachten."

Opgeruimde trap

Met haar woningcheck zoekt ze actief mensen op. "Wij proberen heel erg mensen mede-eigenaar te maken van veiligheid. Het gaat er niet alleen om dat je rookmelders en koolmonoxidemelders hebt op de juiste plekken, maar ook het besef dat je er veel aan kunt doen. Zo gaan brand- en valveiligheid vaak hand in hand. Een opgeruimde trap en gang verkleinen de kans op een valpartij en zorgen er tegelijk voor dat bewoners bij brand snel en veilig kunnen vluchten."

Je neus doet het niet

Er zijn heel veel tips te geven waar veel mensen nooit over nadenken. "Is uw huisnummer zichtbaar in het donker bijvoorbeeld? Je neus doet het niet als je slaapt, wie weet dat eigenlijk! Je wordt dus niet wakker van de geur van rook. Best een eng besef."

Extra aandacht voor ouderen en mensen met psychische klachten

Met het langer zelfstandig wonen van ouderen en mensen met psychische problematiek nemen de veiligheidszorgen ook toe. "We komen nu meer bij mensen thuis achter de voordeur dan voorheen. We zien dus veel meer dan vroeger. Een oudere dame bijvoorbeeld die de kranten wel heel hoog opstapelt en haar vluchtweg op die manier verlengt."

Ook mantelzorgers moeten opletten

Preventie is iets van ons samen, benadrukt Wendy. "Dan wordt aan een mantelzorger een aansteker gevraagd waarmee de zorgvrager een plastic waxinelichtje wil aansteken. Bij bewustzijn gaat het vaak om hele kleine dingen. Het is belangrijk dat we samen kijken naar hoe we elkaar kunnen helpen. Hoe gaat het met mijn buurman? Als bij hem iets niet deugd qua veiligheid dan is dat erg voor hem, maar kan het jou als buur ook aangaan."

Laatste advies

Nog een laatste tip? "Hou 's nachts de deuren dicht in huis. Ik heb zelf jonge kinderen en weet dat het prettig is om deuren open te houden. Maar rookontwikkeling gaat snel. Het is heel simpel: met dichte deuren heb je langer de tijd om te vluchten."

Dit deed de veiligheidsregio NHN in Enkhuizen in de eerste acht maanden van 2019:

616 spoedinzetten ambulance

133 spoedinzetten brandweer

11 alarmeringen van burgers met AED

157 adviezen door de brandweer

Dit deed de veiligheidsregio NHN in Stede Broec in de eerste acht maanden van 2019:

655 spoedinzetten ambulance

118 spoedinzetten brandweer

10 alarmeringen van burgers met AED

171 adviezen door de brandweer

Dit deed de veiligheidsregio NHN in Drechterland in de eerste acht maanden van 2019:

556 spoedinzetten ambulance

68 spoedinzetten brandweer

10 alarmeringen van burgers met AED

99 adviezen door de brandweer

90 woningchecks.