Van de Westfriese Sportverkiezingen wordt elk jaar een waar feest gemaakt voor jong en oud.
Van de Westfriese Sportverkiezingen wordt elk jaar een waar feest gemaakt voor jong en oud. ((Foto: Marcel Rob))

Sportief West-Friesland bereidt zich voor op jaarlijks sportspektakel

REGIO - Sportief West-Friesland beleeft op 12 januari, in schouwburg Het Park, opnieuw het jaarlijkse spektakel van de West-Friese Sportverkiezingen. Tijdens een groots evenement wordt dan bekendgemaakt wie over dit jaar de regionale winnaars zijn in de categorieën, sportman, sportvrouw, sportploeg, aanstormend sporttalent, sportcoach, aangepast sporten, prijs van verdienste en de oeuvreprijs.

Nominaties van lokale sporthelden

Binnen de West-Friese sportwereld was de spanning de afgelopen tijd goed te voelen, want in december werden de nominaties bekendgemaakt in de diverse categorieën. Voor de sporters is het al enorm waardevol wanneer ze tot die selecte groep van toppers behoren.

Nominaties

De nominaties voor de Westfriese Sportverkiezingen over 2019 in de diverse categorieën zijn sinds een paar weken bekend. Juryleden met een directe relatie naar de sport hebben het afgelopen jaar de verrichtingen en de prestaties gevolgd van de vele Westfriese sporters, teams, coaches, begeleiders en van zovelen die op allerlei wijze in actief zijn in de West-Friese sportwereld. Een enorme klus, want deze regio kent nogal wat topsporters en topsporters in spe, sporttalenten, sportteams en een enorm leger aan deskundige mannen en vrouwen in de training, coaching en begeleiding. Daarom staan de juryleden het hele jaar op scherp, winnen adviezen in, maken vergelijkingen en afwegingen, en zijn uiteraard voortdurend met elkaar in conclaaf en discussie. Tijdens de laatste juryvergadering is uiteindelijk de beslissing genomen over de genomineerden.

De diverse categorieën zijn:

Aangepaste sporter: Carmen Koedood - wielrennen; Geert Schipper - para triatleet; Bas Takken - zwemmen.

Sportcoach: Ernesto Hoost - trainer van Santino Verbeek; Sander van Dijk - trainer van Hovocubo; Johan Rutz - trainer de Zouaven.

Sporttalent: Janno Botman - schaatsen/in line skaten; Jordy van Workum - schaatsen/in line skaten; Bente Kerkhof - schaatsen/in line skaten.

Sportman: Santino Verbeek - vechtsport; Nicolas Heiner - zeilen; Bauke Muller - bridge.

Sportvrouw: Nadine Visser - atletiek; Lobke Berkhout - zeilen; Pippa van Iersel - parasailing.

Sportploeg: SEW B1 - Handbal; Hovocubo - Zaalvoetbal; HBV - Badminton.

Tokio

De West-Friese sportverkiezingen staat dit jaar in het teken van de komende Olympische Spelen in Tokio; een thema dat als een rode draad voortdurend terugkomt in de diverse presentaties en optredens. Het evenement is ook een platform voor samenwerking en het ontwikkelen van initiatieven die sporters en sporten in West-Friesland verder stimuleert!

De Westfriese sportverkiezingen worden georganiseerd door de stichting Sportverkiezingen West-Friesland, die in 1992 is opgericht. De organisatie bestaat uit vrijwilligers uit bedrijfsleven en overheid, ieder met specifieke kennis en netwerk op het gebied van sport, programmering, techniek, financiën en communicatie.

Gast

Drievoudig Europees kampioen boksen en drievoudig Olympisch bronzen medaillewinnaar Arnold Vanderlyde is de speciale gast tijdens de Westfriese Sportverkiezingen. Hij weet wat het is om tot de prominenten en winnaars van een sportverkiezing te behoren. In 1991 werd hij nationaal Sportman van het jaar. Zijn grote overwinningen behaalde hij in de jaren 80 en begin 90. Drie keer Europees kampioen, acht keer Nederlands kampioen en de bronzen Olympische plak behaalde hij in de jaren 1984, 1988 en 1992.

Sport staat nog altijd centraal in het leven van Arnold Vanderlyde. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen Vanderlyde Sport & Business onderneming en organiseert workshops, seminars, clinics en presentaties. Zo ook tijdens de Westfriese Sportverkiezingen, waar hij uiteraard ook behoort tot de uitreikers van de prijzen.

Help de vereniging

Maak kans op een prijs tijdens het bezoek aan de Westfriese sportverkiezingen: een NOC-NSF Masterclass Vrijwilligersmanagement ter waarde van 3.000 euro. Rabobank West-Friesland stelt samen met de Stichting West-Friese Sportverkiezingen namelijk twee van deze prijzen beschikbaar, elk ter waarde van 3.000 euro. Iedereen die op 12 januari de foyer van de schouwburg binnenkomt, krijgt een gratis stembiljet. Vul daarop een voorkeur in en deponeer het biljet in de stembus bij de grote trap.

Door een stem is er kans om een vereniging, organisatie of eigen club daadwerkelijke ondersteunen. Des te meer mensen samen komen: hoe meer stemmen voor de club, hoe groter de kans op één van de twee prijzen is.

Met het Masterclass Vrijwilligersmanagement van het NOC-NSF worden de grote problemen op gebied van vrijwilligersbeleid en omgaan met vrijwilligers op een heldere en concrete manier aangepakt. Twee gezamenlijke sessies en tussendoor twee sessies voor de verenigingen individueel. Na de masterclass hebben deelnemers meer zicht op hoe zij binnen de vereniging omgaan met vrijwilligers, hoe verenigingen leren aan te sluiten bij drijfveren en hoe zij de beste persoon op de juiste plek krijgt. Deelnemers krijgen toegang tot de online module vrijwilligersmanagement. Tussen de gezamenlijke sessies is er 1-op-1 begeleiding op de club.

Beleef het mee

De Westfriese Sportverkiezingen starten zondag om 14.30 uur in Schouwburg Het Park in Hoorn, zaal open om 14.00 uur. Tijdens een groots sportevenement met veel entertainment worden sportman, sportvrouw, sporttalent, beste aangepast sporter, sportcoach en sportploeg van het jaar 2019 van West-Friesland uit een aantal genomineerde sporters bekendgemaakt. Iedereen is welkom.

Meer informatie en kaartverkoop is te vinden op www.westfriesesportverkiezing.nl.

Meer berichten