Schrijfcafé Enkhuizen is jarig in 2020

Carla van den Hombergh: "We schrijven met z'n allen meer dan ooit."
Carla van den Hombergh: "We schrijven met z'n allen meer dan ooit." (Foto: Aangeleverd)

GROOTEBROEK / ENKHUIZEN - Schrijfcafé Enkhuizen bestaat deze maand tien jaar. De Grootebroekse Carla van den Hombergh begon tien jaar geleden met het maandelijkse café en geniet er nog altijd van. "Wat je schrijft is altijd goed."

Opvallend genoeg is Carla van den Hombergh (65) van huis uit geen schrijver. "Ik heb een analistenopleiding gedaan en veel onderzoeksrapporten geschreven. Dat is droog en feitelijk. In het schrijfcafé ligt de nadruk op lekker los schrijven. Soms zijn dat herinneringen die je ophaalt, soms gaat het erom dat je de essentie van iets dat bij je leeft naar boven haalt. Het is een vorm van vloeiend schrijven. Het is heel erg associatief. Het gaat er ook niet om dat je een mooi verhaal of gedicht schrijft, taalfouten maken mag. Het gaat om het noteren van associaties, herinneringen ophalen, kleine gedichten of lijstjes maken. Het gaat vooral om plezier in het schrijven en je laten meevoeren door wat er op dat moment in je opkomt. Wat je schrijf is altijd goed."

Voldoening

Carla begon met het schrijfcafé nadat ze zelf schrijfcursussen creatief schrijven had gevolgd. "Ik leerde daarin te schrijven over mijn gevoelens en ervaringen. Door dat samen met anderen te doen deel je je ervaringen en wissel je kennis uit. Dat vond ik fijn, want dat riep veel bij mij op. Zo van: Wat leuk, dat herken ik! of ik kreeg juist een nieuwe kijk op het leven. Dat werkt insprierend en levert veel op."

Het geven van schrijftraining geeft haar veel voldoening. "Het is altijd weer bijzonder wat er uit komt. Mensen hoeven hun schrijfsels niet voor te lezen, dat mag, maar niets moet. Schrijfervaring is ook niet nodig. Het gaat om je open te stellen voor waar je pen je naartoe brengt. We werken aan de hand van korte, afgebakende opdrachten."

Schrijven is iets van nu

Tegen de stroom in, vindt Cara schrijven echt iets van nu. "We schrijven minder kaartjes, brieven of lange verhalen, maar schrijven doen we nog zeker! Kijk maar naar blogs die mensen hebben, Facebook, Instagram en twitter."

In haar vrije tijd is Carla vrijwilliger bij Inloophuis Pisa en Humanitas. Bij Humanitas schrijft en redigeert zij levensverhalen voor ouderen; weer een heel andere manier van schrijven. "Ik vind het heel mooi om te zien hoe mensen denken, hoe zij hun leven vormgeven, wat iemand heeft gedaan en met welke motieven. Het is leuk om dat consitent op papier te krijgen."

Pen en papier

Schrijfcafé Enkhuizen vindt plaats op de derde vrijdag van de maand van 10 tot 12 uur in café Van Bleiswijk. De bijeenkomsten zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en geschikt voor beginnende en ervaren (dagboek)schrijvers. Kosten per ochtend 12 euro (incl. twee koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Neem zelf pen en papier mee. Het eerstvolgende schrijfcafé is vrijdag 17 januari. Informatie via c.vandenhombergh@quicknet.nl.

Meer berichten