Beloning voor langdurige inzet voor openbare veiligheid is dik verdiend.
Beloning voor langdurige inzet voor openbare veiligheid is dik verdiend. (Foto: Annemarie Wolkers-Ven)

Laatste onderscheidingen vrijwilige brandweer Enkhuizen uitgereikt

ENKHUIZEN - Burgemeester Eduard van Zuijlen reikte zaterdagavond 11 januari drie koninklijke onderscheidingen uit aan Peter Konz, Gerard Ramkema en Alex Roggeveld. Tijdens de jaarlijkse feestelijke bijeenkomst voor de brandweer kregen de drie vrijwillige brandweerlieden de versierselen uitgereikt die behoren bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het is aan de burgemeester van een gemeente om te bepalen of een koninklijke onderscheiding wordt aangevraagd.

Sinds 1 januari 2020 komen brandweer vrijwilligers niet meer automatisch in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding als zij 25 in dienst zijn. Deze door brandweermensen zeer gewaardeerde erkenning is beëindigd omdat de gemiddelde onkostenvergoeding van zo'n 2000 tot 3000 euro per jaar blijkbaar gezien wordt als een riante verdienste, aldus de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV).

Teleurstellend

De belangenvereniging VBV ageerde tevergeefs tegen het schrappen van deze decoratieverlening. "Wij vinden het jammer dat betrokken burgers die bereid zijn om twintig jaar lang bij nacht en ontij bereid zijn alles te laten vallen om medeburgers in nood te helpen niet langer meer automatisch in aanmerking komen voor een onderscheiding. Wij vinden dat deze meest elementaire nobele vorm van burenhulp juist die erkenning van de Koning verdient."

Koninklijke onderscheidingen aan vrijwillige brandweermannen uitgereikt

Peter Konz, Gerard Ramkema en Alex Roggeveld zijn de laatste vrijwillige brandweerlieden in Enkhuizen die in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding. Alle drie hebben ze een indrukwekkende staat van dienst.

Peter Konz

Peter Konz trad in 2003 in dienst bij de vrijwillige brandweer in Enkhuizen. Daarvoor werkte hij bij de vrijwillige brandweer in Zaandam. Uit zijn voordracht: "Peter is gedreven en zet zich op meerdere vlakken in voor het korps. Zo speelt Peter zelf al jaren mee met wedstrijdploegen om zijn eigen vaardigheden te vergroten. Tevens begeleidt hij andere wedstrijdploegen als hij daarin zelf niet meespeelt. Zijn jarenlange kennis en met name zijn expertise als pompbediener brengt hij graag over op collega's om ze nog beter te maken. Peter is een vrijwilliger waar altijd een beroep op kan worden gedaan. Hij is bij open dagen, scholendagen, of georganiseerde wedstrijden altijd present en doet actief mee om van dergelijke dagen een succes te maken. Peter is iemand die kritisch naar de brandweer kijkt en daardoor probeert om zaken altijd te verbeteren."

Gerard Ramkema

Gerard Ramkema werkt ook al 26 jaar bij de vrijwillige brandweer van Enkhuizen. "Een brandweerman in hart en nieren, die vol passie, zich altijd voor meer dan hoderd procent inzet voor zijn taak. Naast de basis als het oefenen en de uitrukken heeft Gerard in alle jaren nog veel meer gedaan voor de brandweer. Zo is hij twaalf jaar begeleider geweest van de jeugdbrandweer, waarvan hij zeven jaar plaatsvervangend postcommandant is geweest. Sinds jaar en dag is Gerard betrokken bij de wedstrijdploegen. Afwisselend draait hij zelf mee in de wedstrijdploeg of begeleidt hij de wedstrijdploegen om met zijn kennis en ervaring de jongere generatie de juiste vaardigheden aan te leren. Gerard is ook een belangrijk persoon binnen de post, omdat hij een grote rol heeft als sociaal bindende factor. Hij heeft onder andere het vermogen om mensen op een natuurlijke manier aan te spreken waarbij iedereen naar hem luistert."

Alex Roggeveld

Alex Roggeveld werkt sinds 1994 bij de vrijwillige brandweer van Enkhuizen. In al deze jaren heeft Alex Roggeveld vele extra taken gedaan voor de brandweer.. In zijn voordracht staat: "Alex heeft al vele jaren bijgedragen aan het organiseren van open dagen, wedstrijddagen of scholendagen. Mede hierdoor zijn deze dagen iedere keer een groot succes. Als Alex niet in het organisatiecomité zat dan was hij zeker als vrijwilliger aanwezig op de dag zelf om er een geslaagde dag van te maken. Alex heeft zich jarenlang ingezet voor de wedstrijdploeg. In de eerste jaren speelde hij zelf mee in de wedstrijdploeg. Later is hij wedstrijdploegen gaan begeleiden, waardoor hij zijn ervaring kon delen met de nieuwe leden. Ruim tien jaar is Alex begeleider geweest van de jeugdbrandweer. Hier heeft hij vele jeugdleden het brandweervak bijgebracht en klaargestoomd om door te kunnen stromen naar de 'grote' korps. De laatste jaren was Alex ook mentor van verschillende nieuwe brandweervrijwilligers. Tijdens de opleidingsperiode begeleidt hij de aspiranten, maakt ze wegwijs in het brandweervak en stimuleert en motiveert ze om hun opleiding succesvol af te ronden."

Meer berichten